Квоти звучать: порушникам україномовних норм на радіо загрожують штрафи до 200 тис.грн

15.12.2016
Квоти звучать: порушникам україномовних норм на радіо загрожують штрафи до 200 тис.грн

Для загальнонаціональних радіостанцій сума штрафу може становити до 200 тис. гривень. (Фото з сайту detector.media)

Майже всі з 400 радіостанцій України  дотримуються надважливого закону, котрий набув чинності 8 листопада, щодо ефірного транслювання у певні часові проміжки щонайменше  25% пісень українською мовою та ведення протягом доби щонайменше 50% програм українською мовою. 
 
Член Нацради з питань теле- і радіомовлення Сергій Костинський заявив, що регулятор упродовж місяця провів позапланові перевірки й лише у 9 ліцензіатів виявив порушення Закону «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення».
 
Він додав, що найчастіше порушників фіксували у Дніпропетровській, Кіровоградській, Луганській та Харківській областях.
 
«Зафіксовані ознаки порушень — незначні, й додаткові перевірки, які ми призначили, покажуть, чи дійсно ми правильно все порахували і є порушення чи таких порушень немає. Насправді, найбільші такі показники є тільки у місцевих радіостанцій, загальнонаціональні порушують лише на 5 % або навіть 0,5 %», — сказав член Нацради.
 
Наприклад, радіостанції «Просто радіо» та «Люкс ФМ»  хитрували, намагаючись заповнити квотний час, випускаючи в ефір годинні нарізки з уривків пісень українською мовою, розраховуючи на те, що Нацрада рахуватиме кількість пісень, а не хронометраж. А у трьох радіостанцій було зафіксовано ознаки порушення щодо частки ведення програм українською мовою.
 
У випадку підтвердження виявлених у ході перевірки Нацрадою порушень у ротації україномовних пісень та ефірних програм на порушника накладатиметься штраф розміром 5 % від ліцензійного збору. Так, для місцевих радіостанцій, які мовлять на одній радіочастоті, сума штрафу може становити понад 6 тис. гривень, а для загальнонаціональних — близько 200 тис. гривень.
 
«Це дуже серйозно, і жоден ліцензіат не хоче отримати штраф від Національної ради, тому загалом норми виконуються», — відзначив чиновник. Крім того, представник Нацради заявив, що жодних скарг на нестачу україномовних пісень від будь-яких радіостанцій не надходило, у тому числі й від вузькожанрових, так званих «нішових».
 
«Парламентаріїв звинувачували в тому, що цими квотами вони заганяють українську мову в «гетто». Насправді, ні! За законом, забезпечується мінімальна планка і ніхто ж не заважає давати більший відсоток українських пісень. Але також ми даємо можливість українським пісням ротуватися цілодобово, незалежно від того, як до цього ставиться радіостанція», — наголосив Сергій Костинський.