Рекс на сторожі: закордонною політикою США керуватиме друг Путіна

15.12.2016
Рекс на сторожі: закордонною політикою США керуватиме друг Путіна

У Тіллерсона з Путіним — давні близькі взаємини.

Новообраний президент США Дональд Трамп номінував близького до Кремля главу нафтової корпорації Exxon Mobil Corporation Рекса Тіллерсона на посаду державного секретаря США.

Це призначення шокувало навіть частину республіканців — однопартійців Трампа. Водночас екс-державні секретарі Кондоліза Райс i Джеймс Бейкер виступили із заявами на підтримку Тіллерсона.

Кавалер російського ордена Дружби

Новообраний президент-магнат, який здійснює переможний тур країною, захищав вибір Тіллерсона на мітинґу в штаті Вісконсин: «Його завзятість, багатий досвід і глибоке розуміння геополітики роблять його відмінним вибором на пост держсекретаря. Він сприятиме регіональній стабільності і зосередиться на основних інтересах національної безпеки Сполучених Штатів».
 
Як відомо, серед усіх кандидатів, що розглядалися на посаду держсекретаря, у Тіллерсона, можливо, найбільш тісні зв’язки з російським президентом Володимиром Путіним.
 
У 2011 році Exxon Mobil Corporation уклала з РФ угоду про партнерство у розробці нафтових родовищ у російській частині Арктики, яка, за словами Путіна, може принести сторонам до 500 мільярдів доларів. За це в 2013 році Кремль нагородив Тіллерсона орденом Дружби. 
 
Рекс Тіллерсон — друг Росії та особистий приятель Путіна. Це офіційний факт. І він сам цього не приховує. «Мої стосунки з Володимиром Путіним почалися майже 15 років тому, я знаю його з 1999 року, і в нас дуже близькі взаємини», — так кілька років тому сказав сам Рекс Тіллерсон на зустрічі зі студентами Техаського університету в Остіні.
 
«Він спілкувався з Володимиром Путіним більше, ніж будь-який інший громадянин США, за винятком хіба що Генрі Кіссінджера», — сказав про можливого майбутнього держсекретаря один iз високопосадовців в адміністрації Білла Клінтона, президент Центру стратегічних і міжнародних досліджень Джон Хамр.
 
На посаді генерального директора Exxon Mobil Corporation Рекс Тіллерсон виступав проти санкцій щодо Росії за анексію Криму та інтервенцію на Донбасі.
 
Тіллерсон, якщо він стане держсекретарем, буде таким самим новачком у політиці, як і сам обраний президент Дональд Трамп, — жодних державних посад 64-річний республіканець ніколи не обіймав.
 
Усе своє життя він пропрацював на одному місці: кар’єру в Exxon він почав після завершення навчання в університеті в 1975 році і зміг до 2006 року від простого інженера дослужитися до голови ради директорів.
 
Нині техасець керує компанією з оборотом понад 260 мільярдів і активами на суму не менше 350 мільярдів доларів, які розкидані по всій планеті.
 
Тіллерсон відомий тим, що він — переконаний консерватор, але при цьому радикальними поглядами не вирізняється.
 
Він визнає зміни глобального клімату і готовий вживати заходи задля його захисту, виступає за вільну торгівлю і не є націоналістом, як Джон Болтон, котрий теж претендував на посаду держсекретаря. Тим часом Болтону пророкують посаду заступника Тіллерсона.
 
На користь глави ExxonMobil як майбутнього держсекретаря те, що він добре знає міжнародну політику, жив і працював у багатьох точках світу, в тому числі на Близькому Сході і в Росії, зазначає у своєму коментарі «Німецька хвиля».
 
Як шеф найбільшої у світі приватної нафтової компанії, він, можливо, має більше досвіду спілкування з провідними політиками по всьому світу, ніж чимало професійних дипломатів. Але про його погляди стосовно зовнішньополітичних проблем практично нічого не відомо.

Посланець для перезавантаження відносин США і РФ

Наступного року Тіллерсон збирався піти з посади глави ExxonMobil, тож формально проблем iз тим, щоб очолити Держдепартамент, у нього не буде — йому тільки доведеться повністю продати всі акції своєї компанії, щоб уникнути конфлікту інтересів. А людина він не бідна — їх у нього, за різними оцінками, набралося на суму від 149 млн. до 218 млн. доларів.
 
Тіллерсону буде непросто пройти процедуру затвердження у контрольованому республіканцями Сенаті. Адже деякі однопартійці занепокоєні його опозицією до санкцій проти Росії, запроваджених США за дії Кремля у Криму та на Донбасі.
 
Це зрозуміло: американський наф­товий концерн зазнав мільярдних збитків через замороження низки проектів. Але водночас за лаштунками Тіллерсон зумів зберегти хороші зв’язки з російською владою і довести, що готовий продовжувати робити бізнес у Росії.
 
Як глава концерну, зацікавленого у знятті санкцій і розширенні роботи в Росії, на посаді держсекретаря США Рекс Тіллерсон продовжить виступати за їхнє скасування, вважають чимало оглядачів.
 
«Тіллерсон буде надійним і ефективним посланцем для перезавантаження відносин США і Росії», — сказав виданню «Нью-Йорк таймс» Девід Голдуін, колишній провідний дипломат Держдепу з енергетичних питань в адміністрації Барака Обами. Голдуін вважає, що вибір Тіллерсона означає, що майбутній президент Трамп «вирішив укласти пакт iз Росією проти Китаю».
 
Тож «російська карта» безперечно буде відігравати якусь роль при затвердженні кандидатури Тіллерсона у Сенаті, але спостерігачі сумніваються, що цього вистачить, щоб зупинити призначення техасця.
 
Демократи, швидше за все, будуть блокувати його кандидатуру, але ймовірним вважається той сценарій, за якого більшість республіканців (а у них — більшість у Сенаті) підтримають вибір Трампа.