Через рибну мафію держбюджет щорічно втрачає понад 3 мільярди гривень

15.12.2016
Через рибну мафію держбюджет щорічно втрачає понад 3 мільярди гривень

Браконьєрам стає дедалі складніше вести свій злочинний промисел.

Зоною діяльності Чорноморського басейнового управління стане акваторія Чорного моря у межах Одеської, Миколаївської та Херсонської областей.
 
У новий орган контролю над водними ресурсами півдня України ввійде понад 57 рибоохоронних патрульних.
 
Допомогу молодим фахівцям, які будуть працювати у Чорноморському басейновому управлінні, нададуть кращі експерти з Литви та Норвегії.
 
«Фахівці, які будуть відібрані на конкурсній основі, пройдуть професійне навчання та стажування, — розповів глава Державного агентства рибного господарства України Ярема Ковалів. — Співробітники рибоохоронних патрулів зможуть вивчити законодавство, іхтіологію, а також щодня практикувати свої навички на навчаннях».
 
За словами Яреми Коваліва,  ефективність своєї роботи новостворений рибний патруль на практиці уже довів на Київщині.
 
Тепер новий підрозділ має зміцнити свої позиції на півдні України, після чого рибоохоронні патрулі запрацюють у кожному з регіонів України.
 
За інформацією прес-служби Держрибагентства, місцева рибна мафія чинить відчайдушний опір нововведенням, а створення нової природоохоронної структури гальмують штучними судовими розглядами, основна мета яких — просто відтягнути час. 
 
На Херсонщині та Львівщині роботу рибоохоронних патрулів загальмував судовий процес, що йде в окружному адміністративному суді міста Києва.
 
Своїм рішенням суд призупинив дію наказу Держ­рибагентства у частині конкурсного відбору на посади начальника та заступника начальника управління Держагентства рибного господарства Херсонської та Львівської областей.
 
Підставою для цього став судовий позов одного з учасників конкурсного відбору. 
 
Відчайдушний спротив роботі новостворених рибних патрулів чинять і браконьєри.
 
Так, нині у Бериславському районному суді на Херсонщині розглядається справа інспектора водної поліції Олексія Слабченка, який на гарячому спіймав одного з місцевих браконьєрів.
 
«Суддя вже вдванадцяте раз призначає перегляд справи одного браконьєра, і щоразу підставою для цього наводиться те, що на незаконному вилові риби він попався вперше, — розповів голова громадської ради при Херсонській облдержадміністрації Валерій Гурковський. — Дійшло до того, що з нього зняли звинувачення і тепер він виступає у суді як свідок! Як ще це можна назвати, як не свідоме кришування браконьєрської мафії?»
 
За оцінками експертів, поки що в Україні у тіні залишається майже 2/3 ринку продажу риби та креветки. Повз державний бюджет щорічно пропливає понад три мільярди гривень.
 
Та, незважаючи на всі хитрощі рибної мафії, за заявами голови Державного агентства рибного господарства України Яреми Коваліва, реформу рибоохоронної системи відомства радянського зразка у 2017 році завершать.