Тютюн в обмін на курчат: як розвиваються торгові відносини між Україною і Македонією

08.12.2016
Із 2009 року між Україною та Македонією повністю лібералізовано торгівлю промисловою продукцією. На жаль, дія угоди досі не поширювалася на сільськогосподарські товари, за винятком окремих позицій.
 
Як найближчим часом реалізувати спільну зацікавленість у розвитку двостороннього співробітництва — обговорювали міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий iз Надзвичайним та Повноважним Послом Республіки Македонія в Україні Столе Змейкоскі.
 
Македонська сторона має намір поглиблювати двосторонні відносини, вважаючи, що Україна встигла зарекомендувати себе надійним партнером.
 
Домовилися провести поглиблений аналіз фінансово-економічних наслідків від подальшої лібералізації торгівлі в рамках Угоди про вільну торгівлю між Україною та Республікою Македонія.
 
Адже скасування мит на імпорт товарів, передбачених Угодою, впливатиме на дохiдну частину державного бюджету та на окремі галузі аграрного сектору економіки.
 
Досі двосторонні торговельні відносини між країнами відбувалися на підставі Угоди про вільну торгівлю між Республікою Македонія та Україною, підписаної та ратифікованої у 2001 році.
 
Як повідомляє Мінагрополітики, тільки протягом січня — жовтня нинішнього року ми експортували в цю країну сільськогосподарської продукції на суму 2,3 мільйона доларів.
 
Найпопулярнiшими стали м’ясо птиці (987 тисяч доларів), цукор (803 тисячі доларів), насіння та спори для сівби (457 тисяч доларів), насіння льону та інших олійних культур (76 тисяч доларів).
 
У свою чергу, протягом цього часу імпортовано з Македонії сільськогосподарської продукції на 4,6 мільйона доларів, найбільше ми там закуповували тютюнову сировину (3,6 мільйона доларів), а також капусту (913 тисяч доларів), виноград та інші плоди ( 32 тисячі доларів).