Заповідні болота: Україна стала власницею вже 35 водно-болотних угідь міжнародного значення

08.12.2016
Світ таки переймається збереженням унікальних природних угідь нашої країни, які впливають і на підтримку природного балансу Європи в цілому.
 
Рішенням секретаріату Рамсарської конвенції статусу міжнародного значення цього разу надано водно-болотним угіддям «Черемське болото» та «Заплава Сім маяків», повідомляє прес-служба Мінекології.
 
Загальна площа українських заповідних боліт, таким чином, досягла майже сімсот п’ятдесяти тисяч гектарів.
 
Рішенню про охоронну зону українських боліт передувала складна робота з дослідження стану екосистем та біорізноманіття угідь, визначення їх відповідності критеріям Рамсарської конвенції, підготовка та прийняття відповідних рішень на місцевому та державному рівнях.
 
Водно-болотне угіддя міжнародного значення «Черемське болото» розташоване у центрі межиріччя Прип’яті, Стоходу і Стиру в межах Волинської області.
 
Основою водно-болотного угіддя є долина прадавнього озера, яка заросла сфагново-осоковою рослинністю і є рідкісним підтипом — еумезотрофне болото та торфовище з прилеглими заболоченими лісами.
 
Серед болота розташовані два озера — Черемське та Редичі. Це водно-болотне угіддя займає майже три тисячі гектарів і за розмірами воно — одне з найбільших блюдцевих боліт на Українському Поліссі та в Європі загалом. Угіддя входить до складу Черемського природного заповідника.
 
Водно-болотне угіддя міжнародного значення «Заплава Сім маяків» розташоване в межах Запорізької області, в нижній течії Дніпра, у місці впадіння річки Маячки.
 
Унікальність угіддя полягає у значній різноманітності біотопів на відносно малій території. Тут присутні глибока третинна балка з невеликою степовою річкою Маячкою, заплавний ліс, вологі луки й очеретяні зарості, прибережні води Каховського водосховища тощо.
 
Ця територія важлива для птахів під час міграцій та слугує місцем зосередження біорізноманіття в значною мірою  трансформованій людьми степовій зоні.
 
Водно-болотне угіддя має площу більше двох тисяч гектарів та є частиною території Національного природного парку «Великий Луг». Інформаційні описи цих водно-болотних угідь внесено в оновлену онлайн-систему Рамсарської конвенції.