Прощавай, дешева нафто: очікуймо на зростання цін та інфляцію

02.12.2016
Прощавай, дешева нафто: очікуймо на зростання цін  та інфляцію

Під час зустрічі країн-членів ОПЕК (Організація країн-експортерів нафти), яка відбулася 30 листопада, пiдписали угоду щодо скорочення вперше з 2008 року обсягів видобутку нафти, повідомляє «Євроньюз».

З 1 січня обсяги видобування нафти будуть скорочені на 1,2 млн. барелів за добу — до 32,5 млн. барелів. Як повідомило агенції «Рейтер» джерело, ознайомлене з ходом переговорів, Саудівська Аравія погодилася скоротити видобуток на 0,5 млн. барелів за добу — до 10,06 млн. (на даний момент видобуток цієї країни становить 10,54 млн. барелів за добу).
 
Інформація про домовленість на зустрічі країн-членів ОПЕК призвела до миттєвого суттєвого подорожчання нафти. Нафта сорту Brent iз поставкою у січні 2017 року упродовж дня подорожчала на 8,8 відсотка — до 50,5 долара США за барель, нафта американського сорту WTI — на 9 відсотків, до 49,3 долара за барель.

На тлі подорожчання нафти провідні фондові індекси в США та Німеччині сягнули історичних максимумів. А це означає, що «горючка» знову підніметься в ціні, а відповідно здорожчає все, що до неї прив’язане.
 
Окрім нафтових котирувань, стрімко пішли вгору акції сланцевих виробників нафти, яким видобуток обходиться набагато дорожче. Саме проти них були направлені зусилля ОПЕК зі здешевлення сировини, починаючи з червня 2014 року, коли ціна «чорного золота» становила 115 доларів за барель.
 
Після декількох місяців напружених перемовин ОПЕК та Росія, що не входить до складу картелю, домовилися навіть не заморозити, а урізати видобуток. «Ця домовленість включає скорочення видобутку на 600 тисяч барелів країнами за добу, що не є членами ОПЕК.

Російська Федерація зобов’язалася скоротити обсяги видобутку на 300 тисяч барелів», — заявив за підсумками зустрічі міністр енергетики Катару та президент ОПЕК Мохаммед бін Салех аль-Сада.

Єдина країна, що лишилася наполягати на своєму й навіть може трохи наростити видобутки, — Іран. Нафтові лідери Саудівська Аравія та Росія погодилися дати Тегерану можливість повернутися на досанкційний рівень.
 
Але навіть не Іран став головною інтригою засідання, а Індонезія. За 10 місяців після повернення до лав ОПЕК країна знову призупинила членство. Але картель відкидає спекуляції, що саме в її квоті й полягає урізання.