У пошуках винних: прихід зими зірвав два поєдинки національного кубку

02.12.2016
У пошуках винних: прихід зими зірвав два поєдинки національного кубку

Маючи серйозні турнірні проблеми в чемпіонаті країни, в національну Кубку «Дніпро» дістався півфіналу. (Фото прес-служби ФК «Дніпро».)

Здається, коли за непомірно низької температури й непридатного для гри у футбол заледенілого поля суддя скасовує матч, винуватцем у подібній історії може бути хіба що природа, котра за день до календарного старту грудня піднесла футболістам «сюрприз» у вигляді снігопадів та потужних морозів.
 
Не дивно, що за таких умов у місцях, де у футбол узимку не грають, організувати поєдинки на морозі «за вищим класом» не змогли. «Поле повністю промерзло й представляє небезпеку для футболістів», — так у суддівських рапортах виглядають причини скасування двох чвертьфіналів КУ, котрі мали відбутися в останній день осені в Полтаві та Охтирці.
 
Перша ліга, представники котрої — «Полтава» та «Нафтовик» — «зірвали» свої кубкові чвертьфінали проти «Шахтаря» та «Динамо» відповідно, на зимову перерву пішла ще 20 листопада. Відтак покарання господарів цих поєдинків технічною поразкою за те, що вони в екстремальних умовах не підготували належним чином для поважних гостей футбольне поле, виглядає просто нелогічним.
 
А те, що історія тут може піти за подібним сценарієм, — цілком можливо. Приміром, долю матчу «Полтава» — «Шахтар» точно вирішуватиме контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ.

Щойно стало відомо про неможливість полтавчанами проведення матчу, офіційні особи поєдинку підготували документи в КДК, вимагаючи від високої інстанції прийняти адекватних заходів щодо негостинних господарів, які за день до гри пообіцяли привести поле до належного стану, але, в підсумку, обіцянку не виконали, зірвавши таким чином заплановану гру.

«Головний арбітр матчу назвав поле травматичним», — заявив директор полтавського стадіону «Локомотив».

За відсутності на футбольній арені підігріву в подібному формулюванні немає нічого дивного. При цьому одразу слід сказати, що в регламентних документах Професіональної футбольної ліги про наявність на полях колективів першої та другої ліг технічних умов для підігріву газону взагалі не йдеться.

Тож якщо і шукати винуватців цієї історії, то аж ніяк не в «Полтаві», котра, по суті, стала заручником обставин. За великим рахунком, звинуватити «полтавчан» можна хіба в тому, що вони дісталися до «пізньої» стадії національного кубка.

Змінивши регламент турніру, оновлена версія котрого передбачала поетапне залучення до боротьби представників елітного дивізіону, організатори КУ зробили можливою присутність у чвертьфіналі змагань одразу чоти­рьох клубів із першої ліги.

Про факт же необов’язкової наявності у них полів iз підігрівом у оргкомітеті КУ, схоже, забули. Тож і отримали в останній день осені два незіграні чвертьфінали за участі головних фаворитів турніру. 
 
«Наш суперник не спромігся підготувати арену до матчу. Якщо вони розуміли, що не можуть упоратися, то чому не звернулися по допомогу до «Ворскли», аби провести гру на її стадіоні?» — обурювався генеральний директор «Шахтаря» Сергій Палкін.
 
Тим часом, «Миколаїв» та «Оболонь-Бровар» свій кубковий чвертьфінал передбачливо зіграли минулого уїк-енду, коли, до слова, переважна більшість представників першого дивізіону перебувала вже на зимових канікулах.

Водночас «Нафтовик» та «Полтава» були змушені чекати «мід-уїку», коли зазвичай свої кубкові поєдинки грає еліта. Утім не дочекалися.

Звісно, зайнятим у Лізі Європи «гірникам» не надто хочеться навесні витрачати сили на позапланові змагання. Здається, варіант iз технічною поразкою «Полтави» їх влаштував би більше. Але...

Гендир «гірників» каже, що «Шахтар» прийме будь-яке рішення контрольно-дисциплінарного комітету ФФУ, зокрема й перегравання. Проте, як наголошує Палкін, КДК повинен знайти «вікно» в розкладі, котрого наразі самі донеччани не бачать.
 
Значно спокійніше поставилися до зірваного поєдинку динамівці, хоча й без нарікань про даремно потрачені на вояж до Охтирки фінанси не обійшлося. «Грати на такому полі небезпечно для здров’я», — визнав динамівський лікар Леонід Миронов.
 
Зрештою, той факт, що зимовий футбол в Україні має практично «нульову» привабливість i, відтак, не повинен проводитися в таку пізню пору, яскраво продемонструвала й гра «Дніпра» та «Ворскли».

Попри відверто мінусову температуру поле на «Дніпро-Арені» виглядало на диво зеленим. Щоправда, глядачів на стадіоні взагалі майже не було. Півтори тисячі відчайдухiв, котрі при -10°С підтримували своїх улюбленців, варті найвищих компліментів. Але ж чи варта така гра свічок? 

ТАБЛО

Кубок України. Чвертьфінали. «Дніпро» — «Ворскла» — 1:0 (Баланюк, 73), «Миколаїв» — «Оболонь-Бровар» — 0:0 (за пен. — 4:2). Матчі «Полтава» — «Шахтар» та «Нафтовик» — «Динамо» — не відбулися.