Влада Києва обіцяє знести скандальну «мансарду» над Будинком профспілок

30.11.2016
Влада Києва обіцяє знести скандальну «мансарду» над Будинком профспілок

Демонтаж незаконної надбудови розпочали. Чи закiнчать до Нового року?

Колізії навколо Будинку профспілок розгортаються. За вісім місяців після підпалу будівлі, у жовтні 2014 року, над «Профспілками» розпочали будівництво незаконної надбудови.
 
На той момент мерія лише розводила руками, заявляючи, що, мовляв, ніхто не давав дозволу на зведення «мансарди».
 
Проте, незважаючи на обурення і невдоволення громадськості, надбудова таки з’явилася над Будинком профспілок — місцем, де під час кривавих протистоянь на Майдані взимку 2014 року згоріли десятки поранених учасників Революції гідності.
 
Скандал із кафе «Каратєль» «замаскував» на деякий час питання надбудови, і воно відій­шло на другий план.
 
Нагадаємо, що в приміщенні Будинку профспілок, на щастя, ненадовго, відкрили кафе із саркастичною назвою «Каратєль».
 
Проте, знову ж таки, громадські ак­тивісти відстояли історичну споруду, і зараз ресторація не функціонує.
 
Після баталій із кафе дійшла черга і до питання надбудови, яку звів приватний власник. Днями мер Києва пообіцяв, що цей «шедевр» архітектури знесуть. 
 
Віталій Кличко публічно заявив, що незаконні приміщення над Будинком профспілок демонтують упродовж місяця, і вже до Нового року кияни та гості міста не бачитимуть додаткових поверхів на будівлі, де помирали люди.
 
«Ми повинні були пройти всі процедури в судах, за всіма позовами ми виграли, — зазначив столичний голова. — Загальна площа цієї  добудови, уявіть собі, — аж понад 800 кв. м. Ми були вражені такими масштабами! Проте вже почався демонтаж, і в найближчі місяці на Будинку профспілок незаконної надбудови не буде».
 
У свою чергу, тривалий час у Київській міській раді профспілок, у розпорядженні якої перебуває частина даху Будинку, запевняли, що будівництва ніякого немає, а на даху просто ведеться капітальний ремонт.
 
«Там ніякої надбудови немає — триває капремонт будівлі. Ось коли генпідрядник здасть об’єкт, тоді все й побачите», — пояснював голова київських профспілок Валентин Мельник.
 
За його словами, перед початком капремонту було проведено експертизу будівлі. І нібито є висновки, на підставі яких і проводили роботи. Які саме експерти видали дозвільний документ, Мельник не сказав.
 
Цікаво, що за самовільну забудову кримінальної відповідальності у нас законом не передбачено — лише адміністративний штраф. Хоч все, що розташоване на вулиці Хрещатик, є архітектурною пам’яткою.
 
Щодо подальшої долі Будинку профспілок, то Кличко нагадав, що будівля перебуває у власності профспілок, тому саме вони й мають знайти кошти на ремонт.
 
Проте, незважаючи на заяви Кличка, за словами активістів, демонтаж надбудови проходить досить повільно. Буквально через дві години після оголошеного початку знесення на місці подій уже не було жодного будівельника.
 
На відео, знятому за допомогою дрона, на даху Будинку профспілок видно лише невелику купу цегли, піддони і шматки арматури і труб.
 
Нагадаємо, що у березні 2016 року Вищий господарський суд України відхилив касаційну скаргу підприємства «Господарське управління Київської міської ради профспілок» і залишив чинним рішення судів попередніх інстанцій, тобто зобов’язав столичні профспілки та їхнього підрядника ТОВ «Буджитлопром» знести незаконно зведені поверхи на будівлі за адресою: вулиця Хрещатик, 16.
 
Відомо, що саме в Будинку профспілок у ніч із 19 на 20 лютого 2014 року стався підпал, під час якого загинули люди.