Віртуальний торт: політв’язня Олександра Кольченка вітають з днем народження

29.11.2016
Віртуальний торт: політв’язня Олександра Кольченка вітають з днем народження

Джоннi Депп солiдарний з Олегом Сенцовим.

Ще кілька років тому український активіст Олександр Кольченко не міг уявити, що двічі поспіль святкуватиме свій день народження за ґратами.

Нині ж, доки активного учасника протестів проти анексії Криму російська влада продовжує утримувати за ґратами, Україною прокотилася хвиля акцій на його підтримку. З плакатами «Свободу кримським заручникам!», «Ти ще на волі? Допоможи політзекам!», «З днем народження, Сашко!» активісти вийшли підтримати політичного в’язня. У вихідні на Контрактовій площі у Києві відбулася акція на підтримку українця, приурочена до дня його народження. 
 
Під час акції усім охочим роздавали безплатну їжу. За словами активістів, це було зроблено, аби нагадати про діяльність Кольченка в Криму, де він був організатором антивоєнної акції Food not bomb.

«Ми розуміємо — ті, хто відправили його за ґрати, хочуть, щоб він якомога довше, як мінімум 10 днів народження зустрічав у колонії. Але ми зробимо все від нас можливе, щоб цього не сталося», — запевнив активіст Максим Буткевич.

А у Львові ув’язненого іменинника вітали з книгою Ліни Костенко і тортом. 
 
Не забувають про політичних в’язнів й у світі. Нагадаємо, право­захисники Voice Project розпочали кампанію «В ув’язненні за мис­тецтво»(Imprisoned for Art), на підтримку артистів, які несправедливо опинилися за ґратами. У рамках кампанії відомі артисти й музиканти намагаються привернути увагу до долі своїх колег із різних країн світу, яких позбавили волі за політичними мотивами.

Джонні Деппа сфотографовано у профіль і анфас із табличкою, на якій написано дату арешту Сенцова, його місце в ув’язненні у РФ і термін.

А тим часом, судовий процес у справі українського журналіста Романа Сущенка, обвинуваченого в Росії у шпигунстві, проходив у закритому режимі. Це було клопотання прокурора, бо нібито оприлюднення матеріалів справи може спричинити розголошення державної таємниці.

Прокуратура залишила українця під арештом до 30 січня 2017 року. До слова, адвокат журналіста Марк Фейгін клопотав, щоб його підзахисного залищили під домашнім арештом. За словами захисника, МЗС України гарантує забезпечення Романа Сущенка житлом у Москві, в готелі при консульстві, на який не поширюється дипломатичний імунітет. Утім клопотання Фейгіна суд відхилив.