Світло і темрява війни: Анастасія Приходько співає у фільмі «Я піду за сонцем»

29.11.2016
Нам не треба забувати, що війна на сході України не закінчилася.

Документальний фільм «Я піду за сонцем», який презентуватимуть 4 грудня, є нагадуванням, що у так званій зоні АТО нашим хлопцям доводиться щодня ризикувати власним життям, захищаючи рідню землю.

Стрічка присвячена 90-му окремому аеромобільному батальйону імені Героя України старшого лейтенанта Івана Зубкова. 
 
На самому початку фільму лунають слова, що десантники знають усе про світло і темряву цієї війни. І це дійсно так. Адже цей батальйон, сформований у вересні 2014 року з добровольців, воював у найгарячіших місцях — Пісках, Водяному, Опитному, Донецькому аеропорті, Зайцевому, Авдіївці. Бійці 90-го були в ДАП в останні дні його оборони в січні 2015-го. У терміналі аеропорту воював Іван Зубков зі своїми побратимами, він викликав вогонь артилерії на себе, щоб прикрити відхід наших підрозділів. Посмертно нагороджений зіркою Героя України, а 30 грудня 2015 року указом Президента України ім’я старшого лейтенанта було присвоєно батальйону.
 
В аеропорту загинуло 27 та було поранено 72 десантники 90-го батальйону. На жаль, після цього список утрат не закінчився. За час війни полягли 45 бійців підрозділу, останні сумні новини надходили у травні цього року з промзони в Авдіївці, де наші війська дали рішучу відсіч ворогу. Саме там довелося працювати знімальній групі і під час обстрілів брати інтерв’ю у бійців. Презентація стрічки відбудеться 4 грудня у столичному Українському домі (початок — 11.00, вхід вільний).
 
«Це — волонтерський проект, — каже автор ідеї фільму Юрій Маковій, голова громадської організації «З країною в серці», яка постійно допомагає 90-му батальйону. — Українським воїнам потрібні не тільки їжа, одяг, оптика, а й увага. Хочеться, щоб вони відчували і знали — за них переживають і турбуються. Тому ми організовуємо велику зустріч, де не тільки покажемо фільм, а й вшануємо 180 бійців батальйону, а також родини загиблих. Для цього зі своїми однодумцями розробили пам’ятні медалі».
 
Назву фільму дала однойменна пісня «Я піду за сонцем», яку написав Тигран Григорян, він — психолог, котрий неодноразово надавав моральну допомогу військовослужбовцям. Виконує ж композицію співачка Анастасія Приходько, яка, до речі, буде однією з ведучих зустрічі 4 грудня.
Фільм обіцяють показати на «5-му каналі».