Порошенко поквапився: українська економіка досі потребує серйозного "лікування"

24.11.2016
Порошенко поквапився: українська економіка досі потребує серйозного "лікування"

Вітчизняні промисловці повільно, але, на жаль, невпинно знижують обсяги свого виробництва

Днями український Президент Петро Порошенко повідомив націю: українська економіка вже виписана з реанімації та демонструє ознаки видужання.

«Після чотирнадцяти кварталів падіння поспіль, яке, до речі, почалося ще за рік до революції та війни, економіка нарешті відновила зростання», — сказав гарант. 

Приблизно такої ж думки дотримується і Міжнародний валютний фонд. Утім аналітики зазначають: сурмити перемогу наразі завчасно, не все в українській економіці наразі стабільно, а деякі «досягнення» влади не відповідають дійсності. 

Семимильними кроками... 

Заступник керівника європейського департаменту МВФ Атанасіос Арвантіс повідомив про прогрес, який вбачає Фонд в Україні. За скромними оцінками пана Арвантіса, цей прогрес було досягнуто за півтора року — з моменту початку роботи Києва з Міжнародним валютним фондом. 
 
Український прогрес представник МВФ вбачає у певних макроекономічних показниках. Це зростання економіки у третьо­му кварталі 2016 року на рівні 1,8%, інфляція в межах 10-12% та дефіцит Державного бюджету, який не перевищує встановлених для нас Фондом 3,5%.
 
«Також у порівнянні з минулим роком зросли міжнародні резерви країни, відновлюється довіра до банківської системи. Можна стверджувати, що позитивний тренд спостерігається в усіх напрямках — якщо порівнювати ситуацію з минулорічною», — сказав Атанасіос Арвантіс. 
 
Компліменти чиновника МВФ прозвучали після того, як Київ покинула делегація Фонду, що здійснювала аналіз Державного бюджету України та низки інших документів — аби підготувати свої пропозиції для виділення нашій країні чергового траншу «стенд-бай» у розмірі 1,3 мільярда доларів.
 
Сама місія, завершивши роботу у столиці, констатувала: зростання економіки очікується на рівні 1,5% за підсумками нинішнього року. Наступного воно прискориться до 2,5%. «Заходи, які здійснили влада України, призвели до суттєвого зниження внутрішніх і зовнішніх дисбалансів», — повідомили у МВФ.
 
Позитиву додало Міністерство економіки, заявивши про детінізацію. За словами представників відомства, у першому кварталі 2016 року тіньовий сектор економіки знизився на 4% — до 38% від офіційного ВВП. За цей же самий період зростання ВВП становило 1,3% (реальний ВВП +0,8%). Про це трохи раніше відзвітувала Державна служба статистики. 
 
Очільник Мінекономрозвитку Степан Кубів додав ще кілька оптимістичних цифр. Так, за його словами, інфляція у першому півріччі 2016 р. становила усього лише 4,9%, а не 40,7%, як за аналогічний період 2015 року.
 
«Девальвація обмінного курсу гривні при цьому становила 6,5% у порівнянні з падінням в 1,4 раза у січні-червні 2015 року», — сказав міністр. Для того ж, аби ці зміни відчув простий народ, як вважає міністр, потрібен час.
 
«Але цей час наближається із кожним пунктом зростання ВВП. Реформи здійснювати непросто, адже зміни мають бути системними і рідко дають миттєвий ефект. Нам не потрібен ефект маятника, який не відчуватиме людина, коли після піку все знову скочується донизу. Ми працюємо на постійній основі», — резюмував чиновник. 

Детінізація, якої не було?

Аналітики, втім, зауважують: питання у них є не лише до відчуттів простого народу. А й щодо інших симптомів розвитку економіки, про які не говорить влада. Одне з перших питань — позиція МВФ. Як відомо, транш нам поки що вирішили не надавати — принаймні до початку грудня українське питання у розкладі зібрань Міжнародного валютного фонду не фігурує. Попри те, що у нашій економіці все дуже добре і позитивно — за словами того самого МВФ. 
 
Виникають питання і щодо тіньового сектору економіки. Адже, якщо вірити Мінекономрозвитку, то сьогодні у тіні перебуває близько 800 мільярдів гривень.
 
Їх не може вилучити влада навіть попри всі заходи з детінізації — активну дерегуляцію, зниження єдиного соціального внеску тощо.
 
Адже 800 мільярдів — це дві програми фінансування Міжнародного валютного фонду! Зрештою, не все зрозуміло й зi скороченням «тіні». 
 
«Влада мала би визначитися: у нас зростає ВВП чи відбувається процес детінізації? Двох подій одночасно бути не може», — каже член Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран. За його словами, заявивши про детінізацію, Міністерство економічного розвитку зізналося: цифри економічного зростання досягнуті за рахунок «тіні». У той час як легальна частина економіки у співставних цифрах тільки скоротилася. 
 
За словами аналітика компанії «Конкорд Кепітал» Олександра Паращія, зізнання влади у скороченні обсягу тіньової економіки означає підтвердження того факту, що тіньова й офіційна частини економіки за перше півріччя не просто погіршили результати, а й показали від’ємний результат.
 
«Ми отримуємо падіння 2% за підсумками шести місяців. Можна стверджувати, що здатність нашої економіки заробляти тільки зменшилася», — сказав Паращій. 
 
Як вважають експерти, реальний вихід із тіні мав би підтвердитися й іншими цифрами — і ВВП в абсолютних цифрах додав би кілька десятків мільярдів гривень.
 
«Якщо торік ВВП становив близько 1,5 трлн. гривень, то при кожному додатковому відсотку зростання ВВП приростав би на 15 мільярдів гривень. При 2% зростання ми мали би відповідно 30-33 мільярди гривень тільки за півроку. З урахуванням інфляції ця цифра була би ще вищою. Я не чув, аби у нас фіксували несподівано поліпшення показників», — каже радник голови Асоціації українських банків Олексій Кущ. 
 
Появу додаткових грошей відчув би і бюджет, на думку експертів, знизився би тиск на готівковий курс гривні — у напрямi не лише стабілізації, а й тривалого тренду на її укріплення.
 
Причому не короткотерміновий, як було влітку, а достатньо тривалий. Наразі всього цього ми не бачимо. А отже, говорити про детінізацію поки що завчасно. 

Прошу тиші, говорить Держстат! 

Тим часом мінорні нотки пролунали з уст Державної служби статистики. Назагал за десять місяців 2016 року зростання промисловості України вповільнилося на 0,1%. Так, за підсумками жовтня промвиробництво зросло на 0,8% — у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
 
Цікаво, що у вересні цей показник становив 2%, а у серпні — 3,4%. Таким чином, можна стверджувати: зростання вітчизняного промвиробництва уповільнюється. За десять місяців нинішнього року зростання із 2% знизилося до 1,9%. Тодi як упродовж останніх восьми місяців ми мали плюс два відсотки. 
 
Показник жовтня щодо вересня показує нам зростання 5,7%, але з урахуванням сезонного фактора, як стверджує Держстат, маємо падіння 0,4%. 
 
Радше поразкою, ніж перемогою, називають аналітики нашу співпрацю з Фондом. Адже чергового траншу в листопаді ми, як відомо, не отримаємо. Цю новину підтвердив навіть міністр фінансів України Олександр Данилюк.
 
«Судячи з усього, таке рішення Фонду пов’язане з відсутністю будь-яких результатів боротьби з корупцією, — стверджує екс-міністр економіки України Володимир Лановий. — Навпаки, масштаб корупції тільки зріс. Як правило, корупція, хабарі та реформи — це несумісні речі. Люди йдуть в уряд або для того, аби примножити свої статки, щоб для того, щоб проводити реформи. Але в останньому випадку вони не зможуть займатися корупцією. Так що позиція МВФ, на мою думку, адекватна: в Україні не відбуваються реформи, а отже, не варто підтримувати такий уряд». 
 
Утім, на його думку, для нас призупинення чи навіть усього лише охолодження діалогу з МВФ не може бути критичним.
 
«Як відомо, рік, починаючи з серпня 2015 року, Україна грошей не отримувала. І при цьому нам вдалося зупинити галопуючу інфляцію. Тож проблеми сьогодні лежать усередині України: це і причини девальвації гривні, і в управлінні грошовою системою держави, — стверджує Лановий. І додає: — Інвестори і без МВФ чудово розуміють, що відбувається у країні, у яку вони хочуть вкласти гроші. Думаю, що інформація про те, що Україна нині є лідером із корупції у Східній Європі, швидко розійшлася по фінансових ринках. Тож усі все про нас знають — навіть без допомоги МВФ». 
 

А ТИМ ЧАСОМ

Сім найнадійніших
 
Рейтингова агенція «Фітч» підвищила рейтинг семи українським банкам — у зв’язку з підвищенням рейтингу України.
 
Як повідомляється у прес-релізі агенції, підвищено рейтинги із «ССС» до «В-» таких фінансових структур: «Альфа-Банк», «Укрсоцбанк», «ПроКредитБанк», «Правексбанк», «Креді Агріколь Банк», «Ощадбанк» і «Укрексімбанк». 
 
Шести банкам із цього переліку присвоєно прогноз «стабільний», а одному — «Правексбанку» — «негативний». 
Рейтинг «Укрексімбанку» залишився незмінним. 
 
Як пояснюють експерти «Фітч», підвищення рейтингу вони пояснюють тим, що українська влада стала більше і якісніше надавати підтримку державним банкам.
 
Проте зростання рейтингів банків з іноземним капіталом стримує державний рейтинг України, який сьогодні, як відомо, перебуває на рівні «В-». 
 

ДО РЕЧІ

Мільйони — на реформи
Світ, схоже, все ще вірить в Україну. Так можна прокоментувати рішення Європейського Союзу про надання нашій державі трьох траншів для підтримки реформ у галузях децентралізації, транспорту і технічної стандартизації на загальну суму 54 мільйони євро. 
 
Перші 23 мільйони євро будуть використані на виконання програми «Бюджетна підтримка регіональної політики України». За словами голови представництва ЄС в Україні Х’юга Мінгареллі, реформи з децентралізації вже продемонстрували свої перші позитивні результати: правову структуру оновлено, фінансове становище та автономія органів місцевого самоврядування суттєво поліпшилася. 
 
У транспортній галузі йдеться про поліпшення безпеки руху, а також про поліпшення сполучення між країнами. Поліпшення технічної стандартизації передбачає усунення перешкод для торгівлі між Україною та низкою інших держав, насамперед Європейського Союзу. 
 
«ЄС продовжує нести відповідальність за підтримку процесу реформування в Україні разом з іншими донорами», — підсумував Х’юг Мінгареллі.