У темпі розминки

23.11.2016
Після аншлагу, котрий у Сумах зібрала чоловіча збірна України під час свого нещодавнього поєдинку єврокваліфікації проти Ісландії, побачити порожні трибуни столичного Палацу спорту на цьогорічному Кубку Турчина було вельми неприємно. Але що вдієш, у столиці гандбол уже давно втратив свою популярність. Найкращі поєдинки місцевого «Спартака» залишилися в минулому. Сучасні ж здобутки «спартаківок» обмежуються скромними перемогами над командами-аутсайдерами національної першості. Хоча, дивлячись на турнірну таблицю поточної жіночої суперліги, в якій столичні гандболістки з двома очками ділять останнє місце з тернопільським «Економ-Універом», неприємний аутсайдерський статус можна «приклеювати» й до самого київського клубу. Словом, магнітів, подібних легендарній команді Ігоря Турчина та здатних заманити глядачів під купол столичного ПС, у Києві нині просто немає.
Останнiми ж роками епіцентр жіночого гандболу України перебуває на заході, де львівська «Галичанка» та ужгородські «Карпати» формують основну ударну силу вітчизняної суперліги. Після того як іменитий Леонід Ратнер залишив посаду головного тренера жіночої збірної України, саме наставнику закарпатського клубу Борису Петровському довірили головну команду країни. Утім вдихнути переможну енергію в «синьо-жовтих» наставнику «Карпат» не вдалося. Більше того, минулий відбірковий цикл узагалі можна назвати найгіршим в історії українського жіночого гандболу, адже збірна України вперше у своїй історії не змогла «відібратися» на чемпіонат Європи.
Не дивно, що після такого провалу Петровському довелося залишити тренерський місток «синьо-жовтих». На його місце ФГУ призначила знаного в гандбольному середовищі Бориса Чижова, який, щоправда, раніше більше спеціалізувався на роботі з чоловічими командами. Свого часу — у відборі на ЧЄ-2012 — Борис Миколайович приходив на допомогу нашій чоловічій збірній. Нині ж йому доручили «вивести жіночу команду на ЧС-2017», хоча, слід визнати, зробити це буде дуже не просто. Як відомо, найскладнішим у відборі на «мундіаль» є раунд «плей-оф», який, до слова, наші дівчата не можуть подолати три цикли поспіль.
Хай там як, а для початку підопічним Чижова слід виграти груповий раунд відбору на ЧС-2017. Триденний міні-турнір (25-27 листопада) пройде в Словаччині, де, окрім господарської, нашим збірницям доведеться змагатися з командами Литви та Греції. Вочевидь права на помилку в «синьо-жовтих» не буде. 
При цьому грати українським гандболісткам, по суті, доведеться з чистого листа. У порівнянні з минулими відборами в житті нашої збірної нічого не змінилося — як і раніше, її основу складають легіонерки, котрі лише в останній момент приїздять до табору національної команди.
Уже багато років Кубок Турчина стає єдиним місцем перевірки боєздатності жіночої збірної України напередодні відповідальних стартів. Були часи, коли до Києва приїздили провідні збірні світу. Але з кожним роком інтерес до цього меморіалу падає все більше. Без сумніву, не сприяють його популяризації в міжнародному гандбольному середовищі й останні невдачі української команди. 
Цього разу на запрошення організаторів турніру відгукнувся лише один закордонний колектив. Головний тренер збірної Азербайджану Рафіга Шабанова персону Ігоря Турчина пам’ятає дуже добре, адже під його керівництвом у 1976 році в Монреалі разом iз київськими спартаківками здобула олімпійське «золото». Водночас тренерські здобутки Шабанової не такі яскраві. Адже колективні види спорту в Азербайджані (за винятком хіба що футзалу) ще не досягли тих висот, котрих дісталися натуралізовані цією заможною нафтовою країною окремі їхні олімпійці. 
Основа жіночої збірної Азербайджану — дівчата з бакинського клубу «Абу», котрі, власне, й протистояли «синьо-жовтим» у фіналі Кубка Турчина-2016, що відбувся у понеділок під куполом головної критої арени країни. Особливих проблем з азербайджанським колективом підопічні Бориса Чижова не мали, розгромивши опоненток з рахунком 37:19, вони захистили, умовно кажучи, звання володарок почесного трофею. Відзначимо, що у півфіналі змагань українські збірниці переграли своїх «резервісток», що виступали у складі збірної клубів України — 31:21. Тоді як гандболістки з Азербайджану на шляху до вирішального поєдинку турніру здолали юніорську збірну нашої країни — 34:22, котра виявилася битою й у матчі за третє місце — збірною вітчизняних клубів — 19:31. Додамо, що кращою гандболісткою Кубка Турчина-2016 назвали найрезультативнішого гравця фіналу (вісім м’ячів) — розігруючу збірної України та білоруського «Гомеля» — Ганну Редьку. 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Чоловіки. Група С. «Нант» (Франція) — «Мотор» (Україна) — 32:34.
Турнірне становище: «Нант» — 11, «Мотор», «Бешикташ» — 9, «Динамо» (Бх) — 6, «Брага»  — 4,  Холстебро — 3.
Кубок ЄГФ. Чоловіки. Третій раунд. Перша гра. «Гранольєрс» (Іспанія) — «ЗТР» (Україна) — 27:29.
Кубок Виклику. Третій раунд. Чоловіки. Матчі-відповіді. «ПГУ-Картіна ТВ» (Молдова) — ЗНТУ-ЗАБ (Україна) — 23:27 (перша гра — 28:31). Жінки. «Ротвайс» (Швейцарія) — «Карпати» (Україна) — 17:20 (25:34), «Гуардес» (Іспанія) — «Дніпрянка» (Україна) 30:18 (33:22).