На Донбасі фіксують рекордну кількість обстрілів за рік

18.11.2016
Місія ОБСЄ зафіксувала рекордну з початку року кількість обстрілів на Донбасі минулого тижня. Спостерігачі жахаються від того рівня кривавого насилля, який майже невпинно зростає на лінії фронту. 
 
«Це значне драматичне зростання кількості обстрілів минулого тижня. Це найбільше зростання за весь період цього року. Спостерігачі на власні очі бачили загиблих людей i поранених. Насилля, що ми бачили цього тижня, є безумством, і воно має бути зупинено!» — переконаний заступник голови СММ ОБСЄ в Україні Олександр Хуг.
 
Пан Хуг продемонстрував графік, який засвідчує, що кривава кількiсть обстрілів різко зросла. При цьому, за даними місії ОБСЄ, 2/3 обстрілів було здійснено iз забороненої зброї: великокаліберних мінометів, ствольної артилерії, танків тощо.  
 
Відтак Олександр Хуг констатує, що порівняно з минулим тижнем цими днями кількість обстрілів зросла фактично на 160%. І додає, що «це була найбільша кількість обстрілів iз початку року». 
 
Так, спостерігачi ОБСЄ зареєстрували 2148 вибухів від артилерійських снарядів, 130 — із зенітних установок і 55 — iз мінометів. Більшість із цих вибухів припадає на густозаселенi зони.
 
Найбільший рівень насильства спостерігачі фіксували в районі Маріуполя, Мар’їнки та Попасної. В місії наголошують, що впродовж минулого тижня подвоїлися смертельні випадки серед місцевого населення.
 
За словами пана Хуга, біля таких населених пунктів, як Веселогорівка, Калинове, Троїцьке (поруч із лінією розмежування), зафіксовано «особливо суворі нічні обстріли із зенітних і мультиракетних комплексів».
 
У штабі АТО додають, що попередньої доби в зоні АТО окупанти 37 разів відкривали вогонь у напрямку українських позицій. Більшість цих обстрілів припала на маріупольський напрямок — 24 обстріли. 
 
При цьому по районах Бердянського і Широкиного ворог гатив iз гармат калібру 152 мм. Загалом по позиціях ЗСУ під Маріуполем ворог випустив понад 60 мін. 
 
«Бойові дії вели в Мар’їнці, під Докучаєвськом i на приморських рубежах. Українські війська активно ведуть вогонь у відповідь», — повідомляє речник Міноборони з питань АТО Олександр Мотузяник.
 
За його словами, внаслідок цих обстрілів загинув один захисник України, ще одного поранено. Щоправда, у військовому відомстві не уточнюють, де саме ЗСУ зазнали цих втрат. 
 
«В Авдіївській промзоні у середу вiдбулося два дуже тривалих і потужних обстріли наших позицій. Загалом вони тривали майже вiсiм годин. Противник активно застосовує міномети та бронетехніку. Також по одному обстрілу відбулося в інших «гарячих точках» — Луганському, Новгородському, Опитному», — зазначає пан Мотузяник.