Закотилася зірка: з мерії Миколаєва демонтували герб СРСР

18.11.2016
Закотилася зірка: з мерії Миколаєва демонтували герб СРСР

Була та загула.

У південному місті декомунізували п’ятикутну зірку часів СРСР: тепер над будівлею міської ради гордо височіє Державний герб України.
 
Зазначимо, що робітники зняли тільки зірку в колі, залишивши п’ятиметрову гостру стелу.

Саме на цей шпиль пізніше поставили символ української незалежності.

Демонтаж провели фахівцi компанії «УкрВуд» після узгодження цього заходу з мером Миколаєва Олександром Сенкевичем. Зрізати зірку радянського зразка довелося за допомогою висотного крана та спеціальної техніки. Місцеві журналісти назвали символічним той факт, що один із робітників виявився сином будівельника, який майже півстоліття тому цю саму зірку встановлював. А місцеві активісти пораділи, що зірка в колі, яка дуже нагадувала окультний символ сатанистів, більше не буде псувати енергетику Миколаєва.
 
А от зняти символ радянської епохи з мерії вдалося не з першої спроби через те, що  далеко не всі депутати міськради  підтримували цю ідею. Роботи з демонтажу зірки було розпочато після численних акцій протесту проукраїнськи налаштованих сил, які впродовж кількох місяців мітингували та домагалися рішення мерії про зняття символу радянської епохи, який підпав під закон про декомунізацію.

Проте, приміром, депутат Миколаївської облради Вадим Олабін, не приховуючи роздратування, назвав тих, хто ініціював зняття зірки, «дебілами»  і висунув банальний аргумент, який наводять майже всі противники рішучого прощання із комуністичним минулим — мовляв, вирішенню проблем підвищення зарплат, зростаючих тарифів на послуги  ЖКГ, непрацюючих підприємств декомунізація навряд чи допоможе.
 
Нагадаємо, що на Миколаїщині у рамках закону про декомунізацію демонтували 46 пам’ятників та пам’ятних знаків епохи СРСР. Як розповів начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Миколаївської ОДА Станіслав Мартиросов, демонтаж провели в 41 населеному пункті області.

Особливо гост­рі суперечки у Миколаєві викликав Пам’ятний знак працівникам міліції, які загинули у період становлення радянської влади та в роки Другої світової війни.

Після консультації з Українським інститутом національної пам’яті було прийнято рішення залишити цей пам’ятник. Фахівці з Міністерства культури України заявили, що на нього поширюється правовий статус пам’ятки культурної спадщини і  демонтаж буде порушенням статті 22 Закону України («Про охорону культурної спадщини») та статті 298 КК України («Незаконне руйнування або пошкодження об’єктів культури»).