Українські бійці почали відкривати вогонь у відповідь на обстріли окупантів

15.11.2016
На східному фронті жодного дня не замовкають ворожі гармати і міномети.
 
Згідно з даними штабу АТО, щодня лунає від 30 до 60 обстрілів позицій ЗСУ та мирних населених пунктів поблизу.
 
Найгарячіше на маріупольському напрямку, на який припадає ледь не дві третини від загальної кількості обстрілів.
 
Гаряче й поблизу окупованого Донецька: окупанти регулярно «поливають» вогнем пром­зону Авдіївки, Зацейвого та Луганського, де тримають оборону захисники України.
 
Водночас від донецьких терористів намагаються не відставати й бойовики так званої «ЛНР», які регулярно обстрілюють iз берегів Сіверського Донця райцентр Станиця Луганська — те саме селище, де сили мали бути розведені під контролем ОБСЄ ще місяць тому. 
 
«З огляду на агресивні дії окупантів розведення сил і засобів у Станиці Луганській наразі є неможливим», — наголошують у Міноборони. 
 
Унаслідок обстрілів минулої суботи загинуло двоє захисників України, а також двоє мирних мешканців.
 
Зокрема, селянин iз селища Тоненьке, що поблизу Авдіївки Донецької області, порався на власному подвір’ї минулої неділі, коли його життя обірвав ворожий снаряд. 
 
«Після тривалої перер­ви під вогонь ворожої артилерії потрапив наш тиловий район — селище Тоненьке під Авдіївкою. Противник випустив 17 снарядів iз гармат калібром 122 мм. Під час цього обстрілу загинула одна цивільна особа», — повідомив речник Міноборони з питань АТО Олександр Мотузяник.
 
За його словами, окупанти неодноразово обстрілювали з мінометів позиції українських військових на Світлодарській дузі та в авдіївській промзоні — загалом минулими вихiдними було випущено понад 160 мін.
 
«Українські війська відкривали вогонь у відповідь, щоб припинити агресивні дії окупантів», — підкреслив речник Міноборони з питань АТО.
 
За його даними, на маріупольському напрямку — на позиціях ЗСУ в Мар’їнці  — поранено двох волонтерів. 
 
«Левова частка обстрілів була зранку — як у світлу, так і в темну пору доби. Кількість випущених боєприпасів по наших позиціях іде на десятки», — каже пан Мотузяник.
Як правило, в кожному другому випадку порушення режиму тиші окупанти гатять iз важкого озброєння. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

У Запоріжжі 14 листопада стартував інтернет-аукціон iз продажу «Залізного трону», зробленого з осколків розірваних снарядів і броні — копії трону з популярного серіалу «Гра престолів».
 
У торгах можуть узяти участь усі охочі, незалежно від країни проживання. Кошти від продажу трону буде спрямовано на допомогу бійцям АТО, зазначають запорізькі волонтери. Аукціон триватиме один тиждень — до 21 листопада.
 
«Можна писати зі ставками в інтернет-спільноті чи в особистих повідомленнях. Уже пропонують 6 тисяч американських доларів, але в еквіваленті тепловізорів. Від цього не відмовляємося, не обов’язково грошима. Якщо в когось є еквівалент, що закриватиме потреби бійців, теж прийматимуть ставки», — розповів один iз координаторів інтернет-аукціону Тарас Білка.
 
Наразі «Залізний трон» перебуває в зоні АТО. По завершенні торгів волонтери планують привезти його з Донбасу до Запоріжжя та передати покупцеві.