Борзнянський музей художника Олександра Саєнка відзначає 20-річчя

11.11.2016
Борзнянський музей художника Олександра Саєнка відзначає 20-річчя

Із «Шевченкіани» Олександра Саєнка. (Фото з архіву.)

Борзнянський художньо-меморіальний музей «Садиба народного художника України Олександра Саєнка» відзначає 20-річчя.
 
«У Борзні на Чернігівщині Олександр Саєнко, народний художник України, прожив більшість свого життя, — розповідає Алла Кривець, науковий співробітник музею. — У дитинстві, після перенесеної тяжкої хвороби, він назавжди втратив мову і слух. Але з дитячих років зрозумів, що до людей можна промовляти не тільки словами, а й за допомогою мистецтва.
У експозиціях музею — документи, книги, предмети побуту, особисті речі, родинні фотографії — красномовні свідки минулих подій».
 
Двадцять років очолює музей Ніна Храпач, незмінний директор. Берегинею усього сьогодні — донька художника Ніна Саєнко.
 
Це вона врятувала від понівечення колекцію художніх робіт, старожитностей, меблів, кераміки, меморіальні речі батька, повернула його мистецьке надбання людям. Ніна Олександрівна видала чимало книжок про свій славний рід.
 
На ювілейному святі музею презентувала нову книгу-альбом «Мистецька династія Саєнків». Вона нещодавно побачила світ у видавництві «Дніпро» на замовлення Держкомтелерадіо України за програмою «Українська книга». 
 
«Зовсім нелегка то була справа — відкрити музей, — згадує Ніна Саєнко. — Подолати бюрократичну тяганину. Нині не тільки борзнянці не оминають садиби, сюди їдуть гості з усієї України, навіть світу, про що свідчать записи у книзі відгуків. Приємно, що кімнати поповнюються новими експонатами. Сьогодні ми привезли ще тридцять робіт. Серед них — твори Олександра Саєнка, Ніни Саєнко, Лесі Майданець-Саєнко та учасників пленеру «Колібрі».
 
Будинок, у якому відкрито музей, побудований у 1902 році місцевим поміщиком паном Силачем. Його відразу ж купив батько майбутнього художника — Ферапонт Петрович Саєнко. 
Олександр Саєнко любив природу. Його сад мав надзвичайно привабливий вигляд.
 
Художник намагався частіше бувати на природі, збирав стебла злакових, які в подальшому використовував у своїй роботі.
 
Це він довів, що солома — не тільки життєдайне джерело, а й цінний матеріал, за допомогою якого можна творити яскраве самобутнє мистецтво. 
 
Талант самобутнього художника живе й продовжується у творах молодих майстрів, які відвідують гурток з техніки інкрустації соломою при Борзнянському будинку дитячої та юнацької творчості, в мистецькій галереї імені Олександра Саєнка, яка відкрита в Борзнянській середній школі імені Христини Алчевської, у київській студії імені Олександра Саєнка.
 
«Я вперше в цьому музеї, — сказала Ганна Скрипка, відповідальний секретар товариства «Чернігівське земляцтво» в Києві. — Але знаю точно — приїду сюди ще. Тут є джерело натхнення».