Мешканці дев’яти будинків у Полтаві уже три роки живуть без гарячої води

09.11.2016

Три роки мешканці дев’яти багатоповерхівок на вулицях Сортувальній, Степана Разіна, що в селищі Новобудова, та Деповській, що в селищі Лісок, живуть без гарячої води.

А цього року їхні оселі лишилися ще й без опалення. І лише кілька днів тому керівництво «Укрзалізниці» на свій страх і ризик прийняло рішення постачати теплову енергію до осель полтавців від котельні локомотивного депо.

Про те, чому склалася така ситуація, розповіла Наталія Чепіга, котра проживає на вулиці Сортувальній. Річ у тім, що свого часу згадані будинки, зведені поблизу залізниці, були її відомчим житлом.

А отже тепло й гарячу воду до них постачала котельня локомотивного депо. Коли ж ці будинки передали на баланс міської ради, господарювати в них почав ЖЕК.

При цьому мешканців заспокоїли: доки, мовляв, міська влада не вирішить питання з теплопостачанням, згадані будинки опалюватимуться котельнею депо. На ту пору люди думали, що така невизначена ситуація тимчасова. Проте так триває вже шість років.

«Три роки в наших домівках відсутня гаряча вода, — обурюється Наталія Василівна. — А все чому? Коли ми розраховувалися за послугу з постачання гарячої води напряму з депо, жодних проблем не виникало. Ті, хто встановив квартирні лічильники гарячої води, платив згідно з їхніми показниками. Коли ж посередником між нами й депо став ЖЕК, то з його ініціативи було встановлено будинковий лічильник гарячої води.
 
До нашого відома довели, що відтепер усі розраховуватимуться за гарячу воду за нормою, згідно з кількістю зареєстрованих у квартирі осіб. Тих, хто мав квартирні лічильники, це не влаштовувало. Скажімо, в моїй квартирі прописана донька з онуком, хоч проживають вони в Ковалівці. На той час був прописаний і син (він загинув у зоні АТО). Проте ЖЕК пояснював свої дії тим, що в них немає працівників, які б вели розрахунки.
 
І якщо, скажімо, за використаний природний газ я платила за всіх зареєстрованих членів родини, а потім приносила в службу «Полтавагазу» довідку про те, що донька з онуком проживають на території Ковалівської сільської ради, і мені робили перерахунок, то в ЖЕКові мені заявили: нам що, мовляв, спеціально для вас бухгалтерію створювати? А врешті-решт ЖЕК в односторонньому порядку розірвав угоду з депо про постачання гарячої води».
 
До розмови приєднується голова селищного комітету Григорій Горбенко, котрий також проживає на вулиці Сортувальній. Він додає, що жителі селища Новобудова зверталися й до міської ради, й до Антимонопольного комітету, й до прокуратури, але так нічого й не добилися. 
 
— Цього року в міській раді нас почали орієнтувати так: ви, мовляв, створюйте в будинках ОСББ, а ми, у свою чергу, побудуємо дві котельні, — Григорій Дмитрович показує рішення 6-ї сесії Полтавської міської ради 7-го скликання від 27 липня нинішнього року, в якому зазначено: дозволити управлінню капітального будівництва Полтавського міськвиконкому організувати за рахунок бюджетних коштів будівництво двох котелень для теплопостачання згаданих будинків. — Згідно з інформацією, надрукованою в органі міської ради — газеті «Полтавський вісник», уже виділено 470 тисяч гривень із міського бюджету на проект котелень. А тепер керівництво міста нас мало не шантажує: не створите, мовляв, ОСББ — узагалі сидітимете у своїх домівках без тепла. 
 
— ОСББ і справді є нині прогресивною формою господарювання в багатоквартирних будинках, — нагадую співрозмовнику.
 
— Так, — погоджується Григорій Горбенко. — Але, розумієте, ми боїмося лишитися біля розбитого корита. Зараз можемо звернутися по допомогу хоча б до тієї ж міської влади. А що буде, коли господарюватимемо самостійно, не маючи навіть котельні, яка б опалювала наші домівки? 
 
І справді, як правило, в людей, котрі створюють об’єднання співвласників житла, питань щодо опалення будинку не виникає. Жителі ж селищ Новобудова та Лісок увесь час бояться, що знову лишаться без тепла в оселях, адже й керівництво Укрзалізниці не знає напевне, доки котельня локомотивного депо зможе поставляти до їхніх будинків теплову енергію (а про гарячу воду вже ніхто й не згадує). Серед інших проблем — дахи в багатоповерхівках селищ нікуди не годяться, прогнилі трубопроводи в підвалах не витримують жодної критики. 
 
«Тож підозрюємо, що, підштовхуючи до створення ОСББ, керівники міста просто хочуть нас спекатися, щоб не ходили по їхніх кабінетах і не докучали, — припускає Наталія Чепіга. — У чому тут іще заковика? Міський голова нам говорить: ви хочете, мовляв, аби ми за кошти міського бюджету побудували котельні, а потім передали їх обласному комунальному теплопостачальному підприємству».
 
Полтавці зверталися й до вищих органів: писали листи про те, що вони вже забули про таку розкіш, як гаряча вода в крані, Прем’єр-міністрові, віце-прем’єру й навіть Президентові. 
«Але ж у нас яка система? На кого скаржишся — той і дає відповідь. Наші листи пересилали до обласної ради, а та, у свою чергу, — до міської. От і виходить, що маємо замкнене коло. Людям у нашій державі неможливо чогось добитися», — робить висновок Григорій Горбенко.
 
Депутат Полтавської міської ради Анатолій Клименко, котрий проживає на вулиці Деповській у селищі Лісок, розповідає:
 
«Понад два роки ми ходили в міську раду і з приводу відсутності гарячої води, і з приводу будівництва котелень. Урешті-решт міська влада пішла нам назустріч, проте рекомендувала: кращий вихід із ситуації — створити в будинках об’єднання співвласників житла, бо в такому разі, мовляв, на будівництво котелень можна буде залучити кошти за державною цільовою програмою щодо підтримки ОСББ. А чому жителі селища не хочуть створювати об’єднання співвласників багатоповерхівок? Бо не вірять владі, бо закони весь час змінюються, бо покращення життя, яке нам обіцяли, не відбулося.
 
І от зараз відповідальність за будинки, яким десятиріччями ніхто не приділяв уваги і які потребують серйозного ремонту, хочуть перекласти на плечі мешканців. Це притому, що останнім уже скоро їсти ні за що буде купити. З іншого боку, в мене немає причин не довіряти міській владі, яка запланувала в 2017 році звести в наших селищах дві котельні, — я не отримав жодної офіційної відповіді стосовно того, що їх не будуватимуть».
 
Яка залежність між створенням ОСББ i будівництвом котелень, я попросила пояснити заступника полтавського міського голови з питань діяльності виконавчих органів i питань експлуатації й розвитку житлово-комунального господарства Олексія Чепурка. 
 
— Проблема згаданих багатоповерхівок у тому, що їх досі опалює Укрзалізниця, хоч вони вже не є відомчими. І оскільки епоха ЖЕКів збігає, тож іще навесні ми домовлялися з мешканцями цих будинків, щоб вони створили об’єднання співвласників, а потім асоціацію ОСББ. Якби так сталося, тоді між асоціацією й «Укрзалізницею» можна було б укласти угоду про теплопостачання, — озвучив свою версію Олексій Григорович. 
 
— У такому разі можна було б позбутися й головного болю, пов’язаного з будівництвом котелень? Чи не так?
 
— А щодо будівництва котелень у селищах Новобудова й Лісок, то зрозуміло одне: якщо будуть кошти в міському бюджеті, ми їх побудуємо. Проте давайте спершу сформуємо бюджет на наступний рік, а вже потім зможу повідомити більш предметно, чи матимемо фінансові ресурси на будівництво цих двох котелень. Якщо ж говорити про якусь дорожню карту розв’язання проблеми вулиць Сортувальної, Степана Разіна та Деповської, то ми вже заклали кошти на проектування котелень і плануємо їх будувати, — запевнив заступник міського голови. — Як складеться далі, поживемо — побачимо.