Довіряй, але перевіряй: «пошта Суркова» може містити і справжні, і підробні документи

28.10.2016
Довіряй, але перевіряй: «пошта Суркова» може містити і справжні, і підробні документи

Владислав Сурков наразі ніяк не прокоментував оприлюднення «пошти з приймальні».

Оприлюднений на початку тижня масив «листування Суркова» ще досі не «перетравили» в українському політикумі та експертному середовищі.

Перш за все через великий обсяг інформації.

Хакери зі спільноти «КіберХунта» стверджують, що їм вдалося отримали доступ до листування помічника президента Росії Владислава Суркова, тож усі документи справжні.

У Кремлі ж усе заперечують, мовляв, пан Сурков не користується електронною поштою (чого не скажеш про його помічників, адже листування нібито витягли зі «зламаної» пошти в його приймальні).

Щодо вітчизняних спецслужб, то наразі СБУ досліджує «записки Суркова», але вже закликає хакерів вийти на зв’язок, бо вже може «фактично підтвердити» справжність частини оприлюднених документів.

«Талановитий, але без пошти» 

Про які документи йдеться? Найбільший резонанс в українських політиків, політологів та експертів викликали: так званий план «Шатун» (першочергові заходи щодо дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні) та «Документ про створення республіки на території Закарпаття» (просування федерального статусу цього регіону).
 
Серед величезного масиву документів, які потрапили у відкритий доступ, є й моніторинги українського інформаційного простору, аналітичні записки з приводу подій в Україні, документи, які стосуються життя самопроголошених «народних республік» на Донбасі тощо. 
 
У «записках Суркова» начебто йдеться про дострокові президентські і парламентські вибори в Україні, плани інформаційної дискредитації Президента Петра Порошенка і його оточення, а також плани щодо використання Угорщини та Румунії для вирішення завдань Кремля щодо України.
 
Багато хто з пересічних користувачів, ознайомившись хоча б побіжно із «записками», відзначає, що вони містять низку орфографічних помилок та українізмів.
 
Але якщо у соцмережах чимало користувачів скептично поставилися до так званих «документів», цього не скажеш про окремих політиків і експертів.
 
Народний депутат, радник голови МВС Антон Геращенко відразу підтвердив факт злому групою українських хакерів пошти Суркова, наголосивши, що «документи – справжні». 
 
Дослідницька група Bellingcat теж визнала автентичність цього «листування».
 
Водночас СБУ призначила експертизу «записок», зазначивши, що зміст окремих файлів, які були оприлюднені, збігається з документальними матеріалами, які вилучалися СБУ під час обшуку в рамках кримінального провадження, пов’язаного з розслідуванням сепаратистських рухів на Закарпатті.
 
Цікаво, що, згідно з повідомленням хакерів, вони оприлюднили не всі документи, які їм вдалося «хакнути».
 
Мовляв, наразі вони аналізують фрагменти листування Суркова з його помічником Карповим, який для конспірації підписує документи псевдонімом Павлов Микола Миколайович.
 
«У його пошті нами знайдені злочинні плани Путіна і його поплічників iз продовження захоплення українських територій на Західній Україні, в тому числі плани з дестабілізації політичного життя в Україні і проведення дострокових парламентських виборів», — йдеться у повідомленні «КіберХунти».
 
Реакція Кремля, звісно ж, передбачувана: спочатку речник Путіна Дмитро Пєсков заявив, що оприлюднені дані з нібито «зламаної» пошти помічника російського президента не відповідають дійсності, а пізніше додав, що Сурков «узагалі не користується електронною поштою».
 
За словами Дмитра Пєскова, він знає пана Суркова понад десять років, і йому «весь час щось приписується», оскільки помічник Путіна є «дуже талановитою людиною».

«Шатун» та гігабайт інформації 

Найбільше з усіх «записок» обговорюють так званий план «Шатун». Автори документа вважають, що реалізація цього плану протягом листопада 2016 – березня 2017 року здатна дестабілізувати політичне життя в Україні та призвести до дострокових парламентських та президентських виборів.
 
Для цього нібито потрібно вести переговори, зокрема, з «Батьківщиною» та Радикальної партією. І спонукати ці сили разом з «Опозиційним блоком» до загальнодержавного протесту під умовною назвою «Тарифний Майдан». 
 
«Внаслідок кардинальних змін українського політичного розкладу можливий варіант повернення Донбасу до політичного поля України на умовах РФ, що забезпечить необхідну кількість лояльних політиків в українському парламенті для ухвалення потрібних законів», — вказують автори «Шатуна».
Саме через це чимало експертів припускають, що головною метою «злитого» плану дестабілізації «Шатун» є дискредитація самої ідею протесту в Україні. А це, насамперед, вигідно українській владі, а не російській. 
 
«Тепер тільки спробуй щось сказати проти захмарних тарифів — одразу станеш агентом Кремля», — написав у соцмережах харківський активіст Володимир Чистілін.
 
З іншого боку, чи варто виключати ймовірність того, що до справжніх документів Суркова хакери (скажімо, «на прохання влади») не могли підкласти документи, розроблені не в Москві, а у Києві?
 
Може саме звідси походять усі українізми, на які вказують критики автентичності «листування»? 
 
Цікаво, що після критики плану «Шатун» в українському інформаційному просторі «КіберХунта» оприлюднила другу, значно масштабнішу порцію «службової переписки Суркова»: а це сотні листів, датованих періодом від вересня 2013-го до листопада 2014 року загальним обсягом, як стверджується, близько одного гігабайта.
 
І тепер політики, які наполягають на тому, що «записки» справжні, використовують новий аргумент: «Спробуйте підробити цілий гіг інформації! То ж титанічна праця!». 
 
Серед нової порції листів можна знайти чернетку «Звернення громадськості Донбасу з вимогою припинити війну», скани паспортів та шенгенських віз самого пана Суркова, його дружини та трьох неповнолітніх дітей.
 
Відтак експерти визнають, що пошта з приймальні Суркова є цілком достовірною, тоді як план «Шатун» щодо дестабілізації ситуації в Україні не можна сприймати серйозно. 

ДУМКИ З ПРИВОДУ

Зорян Шкіряк, радник міністра МВС:
 
— Насправді, нічого дивного. Власне, все, що виклали наші хакери в переписці Суркова, — план, написаний у Кремлі ще раніше. Майже рік тому на Закарпатті СБУ затримала групу агентів ФСБ, які чітко діяли саме за цим планом дестабілізації і роздмухування сепаратистських настроїв у цьому західному регіоні України.
 
Вони визнали провину і співпрацювали зі слідством. Відбувся суд, і вони отримали пом’якшений вирок. Отже, не потрібно істерик, спокійно. Інфа достовірна, ситуація під контролем.
 
Антон Геращенко, народний депутат, 
радник міністра МВС:
 
— Хтось називає документи з пошти Суркова фантазією і вигадками, але я назву речі своїми іменами: Росія продовжує сплановану роботу щодо дестабілізації внутрішньої і зовнішньої політики України і використовує усі доступні засоби, в тому числі утемну використовує українських громадських і політичних діячів.
 
Відкрито ж використовує низку ЗМІ на чолі з телеканалом «Інтер».
 
Олександр Бригинець, 
народний депутат: 
 
— СБУ підтверджує автентичність значної частини документів, вилучених у пошті Суркова.
 
Аргумент, що дебіли писали тексти по-дебільному, погодьтеся, не аргумент. Хоча підсвідомо очікуєш вищого інтелектуального рівня від запеклих опонетів... 
 
Павло Петренко, міністр юстиції: 
 
— Я думаю, що наші правоохоронні органи і відповідні служби розвідки проведуть дуже ретельне розслідування даного листування.
 
Якщо воно дійсно є справжнім, його також долучать до наших міжнародних судових справ як один із доказів того, що Росія причетна до всіх подій, які стосуються підтримки терористів і сепаратистів. Зміст листування, на мою думку, відповідає стилю та філософії мислення російської влади.