Львів’янин виграв "мовний" суд у в очільниці Нацполіції

26.10.2016
Львів’янин виграв "мовний" суд у в очільниці Нацполіції

Для грузинiв росiйська — теж мова ворогiв.

«Незнання державної мови не звільняє від обов’язку її вивчати».
 
Приблизно з такою риторикою львівський активіст, борець за права української мови Святослав Літинський щоразу подає судові позови на чиновників, які ігнорують державну мову.
 
Після резонансної справи проти очільника МВС Арсена Авакова Святослав Літинський вирішив не полишати справу на пів­шляху і продовжив подавати до суду на різного роду керівників, які під час офіційнийх виступів не говорять українською. 
 
Остання справа, за яку взявся пан Літинський, стосувалася росiйськомовних виступiв очільниці Національної поліції Хатії Деканоїдзе.
 
«Хатія проживає в Україні близько трьох років. Може б, уже пора почати вивчати державну мову?» — риторично запитує львівський активіст. 
 
У свою чергу, після довготривалого розгляду справи та численних перенесень судових засідань Львівський окружний адміністративний суд під головуванням судді Олександра Сасевича задовольнив позов Святослава Літинського до МВС із вимогою провести службове розслідування фактів ігнорування української мови в публічних виступах голови Національної поліції Хатії Деканоїдзе.
 
Таким чином пан Літинський здобув ще одну перемогу у справі щодо утвердження державної мови.
 
«Я сам помічаю, що моя справа дає результати. Так, я витрачаю на це власні кошти та час, проте бачу результат — чиновники починають частіше говорити українською. І це підбадьорює працювати і йти далі», — поділився з «УМ» пан Святослав. 
 
Нагадаємо, що пан Літинський ще 7 березня звертався в МВС із проханням провести службове розслідування щодо факту невикористання Хатією Деканоїдзе української мови, бо державні службовці й чиновники зобов’язані на офіційних заходах говорити державною мовою.
 
Окрім цього, він вимагав притягнути її до дисциплінарної відповідальності. У свою чергу, МВС проігнорувало прохання. Тому активіст і вирішив подати до суду.
 
«До суду я подав 24 травня, адже вважаю їхні дії неправомірними, проте справа довгий період затягувалась, а вже сьогодні ми нарешті отримали результат», — розповів позивач.
 
За його словами, представники МВС уже втретє не з’явилися на судове засідання. Святослав Літинський переконаний, що рішення Феміди вони оскаржуватимуть в апеляційному порядку.
 
«Думаю, якби Хатія менше спілкувалася з Аваковим, то швидше б вивчила мову, а так їхнє спілкування, на мою думку, йде їй на шкоду», — прокоментував ситуацію нашій газеті львів’янин.
 
Нагадаємо, що раніше Святослав Літинський виграв схожі судові позови про ігнорування української мови у міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і голови НАБУ Артема Ситника.
 
Наприкінці вересня ЛОАС також за позовом Літинського зобов’язав апарат Верховної Ради перекладати на українську всі виступи народних депутатів.
 
У 2013 році Ірина Фаріон також судилася з цього приводу з Верховною Радою, але тоді київський суд відмовив їй.
 
Окрім цього, саме Святослав Літинський через суд отримав перший паспорт без дублювання даних російською мовою.
 
Із 2014 року викладач через суд домігся обов’язкового застосування української мови у кількох напрямах.
 
Іноземні виробники пральних машин почали виготовляти паспорти до техніки з українським перекладом.
 
Також він подав у суд на виробників автомобілів, які ігнорують українську в документації та в панелі техніки.
 
Як результат — представник Volkswagen пообіцяв внести всі необхідні зміни, а автомобілі Volkswagen Touareg випускають iз можливістю обрання україномовних текстів мультимедійних систем iз листопада 2015 року.
 
Компанія-виробник SEAT також почала випускати авто SEAT Ateca із можливістю вибору української.