ТРАДИЦІЇ

26.10.2016

До Хеловіну готові!

Коли діти готуватимуть гарбуз до Хеловіну: повирізають очі, ніс, рот тощо, залишиться багато гарбузової м’якоті. Не пропадати ж добру! Треба готувати овочеві запіканки з гарбузом — по-господарськи розпоряджається «залишками виробництва» Аліна. 
 
«Моя подруга (це вона вже про свою подругу розповідає, тому що перевірені рецепти передаються саме так — із уст в уста) робить таке: кладе на кругле деко широкими смугами — посередині рибу в спеціях (сайда, можна іншу), з різних боків від неї — картоплю великими шматками, обкачану у спеціях для картоплі, півкільця цибулі, з іншого — такими ж шматками у спеціях гарбуз, а в рибу натикати лимон — всі ці смаки перемішуються і виходить дуже смачно». 
 
Якщо ви в якийсь із осінніх вечорів вирішите зібрати друзів за столом, приготуйте оригінальну овочеву закуску: просто, не треба шукати інгредієнтів і шалено смачно. Це я, знову ж таки, у відповідь Аліні, ділюся рецептом і своєї приятельки, бо була вражена справді оригінальним смаком страви.
 
Щоб її приготувати, спочатку поріжте цибулину півкільцями й обсмажте на соняшниковій олії. Після цього так само обсмажте почищені й порізані 3 картоплини, морквину, півкабачка, шматок гарбуза (300 г), додайте до маси тонко порізаний солодкий перець. Потім викладайте все по черзі шарами у форму, присипаючи улюбленими спеціями.
 
Наостанок залийте сумішшю майонезу (чи сметани) з яйцем і запікайте 40 хвилин у духовці, розігрітій до 200 градусів. Потім щедро присипте запіканку тертим твердим сиром і поставте в духовку ще на 10-15 хвилин. Найскладніший момент приготування — це дочекатися, щоб страва охолола. А далі — подавати!
 
Надзвичайно ніжною, пахучою, м ‘якою, духмяною, пікантно-солодкою вдається свинина з гарбузом. На півкілограма свинини потрібно 200 г гарбуза, морквина, цибулина, 150 г сметани, сіль, перець, орегано, олія. 
 
Свинину нарізати невеликими шматочками й обсмажити на олії близько 10 хвилин. Моркву і гарбуз натерти на дрібній тертці.
 
Цибулю порізати кільцями. Додати овочі до м’яса. Долити в сковорідку більше половини склянки окропу. Посолити і додати спеції.
 
Все добре перемішати і тушкувати 15 хвилин на повільному вогні. Потім додаємо сметану і тушкуємо ще хвилин 1 Смачного вам і вашим рідним та друзям! А також, звісно, вашим старостам!