«Викручування рук», але не Путіну. «Нормандський формат» домовився готувати концепцію виборів на Донбасі

21.10.2016
«Викручування рук», але не Путіну. «Нормандський формат» домовився готувати концепцію виборів на Донбасі

За словами Меркель, зустріч «не принесла жодного дива».

У Берліні у відомстві федерального канцлера в середу пізно ввечері пройшли переговори лідерів країн «нормандської четвірки» — канцлера ФРН Анґели Меркель, президента Франції Франсуа Олланда, Президента України Петра Порошенка та президента Росії Володимира Путіна.
 
Перед самітом відбулася тристороння зустріч Меркель, Олланда і Порошенка, під час якої сторони скоординували свої позиції.
 
Саміт у «нормандському форматі» розпочався близько 19:40 за київським часом і завершився приблизно о 00:15 четверга, повідомляє «Німецька хвиля».
 
Хоча початок зустрічі  планувався на 19:00. Але довелося відкласти через запізнення Путіна.
 
Порошенко і Путін не потиснули один одному руки. О 21:15 лідери дер­жав продовжили перемовини за вечерею, після якої зробили коротку перерву. Як повідомляє кореспондент «Німецької хвилі», згодом лідери держав відновили переговори.
 
Близько 00:15 четверга саміт за участю Меркель, Олланда, Порошенка та Путіна завершився. Після цього Меркель, Олланд та Путін уже без Порошенка обговорили ситуацію в Сирії.
 
Ангела Меркель iще до зустрічі заявила, що від цього саміту не варто багато очікувати, а міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайн­маєр раніше заявив, що очікує незначного прогресу від переговорів у Берліні.
 
Востаннє лідери «нормандської четвірки» збирались у такому форматі рік тому в Парижі. Тоді їхні переговори тривали майже п’ять годин. У лютому 2016 року в Мінську їхні перемовини тривали близько 16 годин.
 
Перед початком саміту в Берліні відбулося кілька демонстрацій — українці та сирійці протестували проти політики Росії в Україні та Сирії, а неподалік них група росіян провела акцію на підтримку Путіна.
 
Після закінчення переговорів у ніч на четвер, 20 жовтня, Олланд і Меркель провели прес-конференцію, на якій канцлер Німеччини заявила, що під час зустрічі сторони «висловили чітку волю» завершити до кінця листопада підготовку «дорожньої карти» з імплементації Мінських угод, проте, за словами Меркель, «є ще багато роботи» в цьому напрямку, яка буде «дуже важкою».
 
За її словами, під час зустрічі, зокрема, було обговорено запровадження озброєної місії ОБСЄ на Донбасі. Вона також наголосила на необхідності ухвалення Україною закону про вибори на нині не підконтрольній їй території сходу України.
 
У безпекових питаннях у першу чергу говорили про зони розведення сил, а також про те, наскільки сторони можуть дотримуватися режиму припинення вогню, додала Меркель. У цілому Меркель позитивно охарактеризувала результати зустрічі «нормандської четвірки» та наголосила, що ця зустріч засвідчила важливість поновлення діалогу сторін на найвищому рівні. Утім, за словами Меркель, ця зустріч «не принесла жодного дива».
 
У свою чергу, президент РФ Володимир Путін, який давав прес-конференцію окремо від Меркель та Олланда, заявив, що лідери «нормандської четвірки» підтвердили готовність розширити місію ОБСЄ на Донбасі, а також продовжити спільну політичну роботу, в тому числі з питання імплементації домовленостей про особливий статус окремих районів Луганської та Донецької областей, передає «Інтерфакс».
 
Усі учасники саміту «нормандської четвірки» підтвердили свою прихильність до виконання Мінських домовленостей, додав Путін.
 
Президент України Петро Порошенко на своїй прес-конференції заявив, що учасники зустрічі домовилися готувати концепцію виборчого законодавства для місцевих виборів на окупованій частині Донбасу. Її мають розробляти «на рівні експертів і робочих груп», сказав він. 
 
При цьому, наголосив Порошенко, позиція України полягає в тому, що всі іноземні збройні підрозділи мають бути виведені «безумовно до проведення виборів, що є необхідною умовою для проведення виборчого процесу». Але чи є це також позицією Путіна, Меркель та Олланда?
 
Крім того, він висловив сподівання, що підвищенню рівня безпеки також сприятиме доступ ОБСЄ до непідконтрольної нині ділянки українсько-російського кордону, включно зі встановленням там постів.
 
За словами Президента, має йтися про «імплементацію так званої формули Штайнмаєра», де, сказав він, Україна бачить позиції, важливі для визнання місцевих виборів на окупованій частині Донбасу такими, що відбулися і є вільним волевиявленням громадян.
 
Під формулою, названою іменем міністра закордонних справ Німеччини, розуміють пропозицію Берліна тимчасово запровадити закон про особливості місцевого самоврядування на окупованих територіях разом із проведенням на них місцевих виборів, а остаточно надати йому чинності після підтвердження про позитивний перебіг виборів.
 
Водночас Президент наголосив, що жодних документів у Берліні «нормандська четвірка» не підписувала, однак це і не планувалося.
 
Відразу з Берліна Петро Порошенко відбув до Брюсселя, де вчора відбулися його зустрічі з керівниками ЄС та НАТО.
 
Коментуючи контакти українського Президента з європейцями, експерт групи протидії транскордонній корупції Громадянського форуму «ЄС—Росія» Анастасія Кириленко сказала у розмові з «Радіо «Свобода», що насправді зусилля з урегулювання ситуації на сході України виглядають так, що «не Путіну, а саме Порошенкові європейці намагаються «викручувати руки».