У Львові з’явився перший аудіогід по місту від городян

20.10.2016
У Львові з’явився перший аудіогід від місцевих мешканців на українській платформі wayme. Особливістю є те, що аудіотур записують тільки городяни, які не працюють професійними екскурсоводами. Ви можете навіть обрати фах людини, яка «проводитиме» екскурсію, — урбаніст, художник, ресторатор, інженер чи архітектор.
 
Поки що на сайті є тільки один аудіогід Львовом «Одна вулиця — весь Львів», який записала журналістка Варвара Баришнєва.
 
«Для прогулянки обрала свою улюблену вулицю, розрахувала маршрут, зібрала дані, після чого переповіла їх у цікавій та легкій для сприйняття манері — у вигляді документальної казки», — розповіла Варвара.
 
За словами журналістки, тур розрахований як на туристів, так і на тих, хто хоче більше дізнатися про рідне місто. Екскурсія триває 80 хвилин, охоплює 11 місць і майже три кілометри пішої прогулянки. 
 
Мобільний додаток wayme розробила команда ІТ-спеціалістів із Дніпра у червні цього року. Згідно з задумом, платформа пропонує екскурсії містами України тільки від місцевих мешканців.
 
«Ми вважаємо, що типові екскурсії з даними Вікіпедії віджили своє, натомість персональні історії мають свій колорит. Тому ми пропонуємо послухати голоси та розповіді місцевих мешканців. Історія Варвари перша у Львові, але ми вже готуємо ще одну. Загалом пропонуємо близько десяти прогулянок Україною у Львові, Дніпрі та Києві», — розповідає засновник проекту Сергій Пирогов.
 
За чотири місяці додаток завантажили 900 людей, 100 iз них купили аудіоекскурсії. За словами Сергія Пирогова, частина екскурсій платна, частина — безплатна. Усі охочі долучитися до записів аудіогідів можуть писати свої пропозиції на сайті wayme.
 
Щоб послухати віртуальну екскурсію, треба завантажити на смарт­фон чи планшет спеціальний додаток, який поки що доступний тільки для операційної системи IOS. Розробники також зараз доробляють додаток для Android.