Віолончель з оркестром. Легендарний композитор Євген Станкович представить новий Концерт №2

19.10.2016
Віолончель з оркестром. Легендарний композитор Євген Станкович представить новий Концерт №2

Олександр Пірієв та Євген Станкович. (Фото агенції «ДельАрте».)

Скоро, 2 листопада, у Національній опері імені Тараса Шевченка  проект «Три «С»: Скорик—Станкович — Cильвестров» представить світову прем’єру Концерту №2 для віолончелі з оркестром легендарного Євгена Станковича.  (Соліст та перший виконавець: Олександр Пірієв). 
 
Євген Станкович — достойний спадкоємець та продовжувач школи класика українського симфонізму Бориса Лятошинського. Композитор — послідовник лінії створення «симфонічного балету», рідкісний дар симфонічного мислення якого окреслився вже в ранніх творах.
 
Ключовими рисами почерку маестро Станковича є витончена, поліфонічна оркестрова фактура, особлива увага до тембру, а також глибока експресивність.
 
Уже у віці 34 років Євген Станкович став лауреатом Державної (нині Національної) премії імені Тараса Шевченка. Це унікальний випадок в історії мистецької України. За 1985 рік музична комісія ЮНЕСКО  його Камерну симфонію №3 визнала одним із 10 найкращих творів світу.
 
Твори Станковича звучали на кращих сценах Канади, США, Німеччини, Франції, Іспанії, Югославії, Китаю, Філіппін та країн Східної Європи. У 1996-му він був композитором у резиденції кантона Берн (Швейцарія).
 
Євген Станкович — це видатна особистість, у якій дивовижним чином поєдналися великий митець, даоський філософ, побожний релігійний діяч та  Герой України. До речі, із 2012 року в Києві щорічно проходить міжнародний конкурс, який носить ім’я цього українського композитора.
 
Автор 6 симфоній, 9 камерних симфоній, 2 опер, 6 балетів, цілої низки вокально-симфонічних творів (зокрема, «Панахиди за померлими з голоду» на текст Дмитра Павличка), музики до 6 вистав. Автор музики до більш ніж 100 кінострічок, (зокрема, «Народжена революцією»,  «Легенда про Княгиню Ольгу», «Роксолана»). Якщо виконувати всі твори Євгена Станковича безперервно, то набереться  20 компакт-дисків, кожен iз яких по 70 хвилин звучання.
 
Євген Станкович закінчив роботу над Другим концертом для віолончелі з оркестром, який представить слухачам 2 листопада,  у квітні цього року — після більш ніж 45 років  перерви у цьому жанрі. Концерт складається із трьох частин: «Музика для Марточки»,«Постлюдія» та «Монолог діда». Є  цікава історія, що вже стала легендою, як саме цей концерт замовляв написати для нього Мстислав Ростропович. 
 
У Києві твори фундатора сучасної композиторської школи України, автора легендарної фольк-опери «Цвіт папороті» виконуватимуться в діалозі з найвідомішим композитором ХХ століття Дмитром Шостаковичем: звучатиме його Симфонія №9 ор. 70 (1945 р.). Євгена Станковича представлятимуть   вибрані фрагменти з музики до балету «Прометей» та «Страстей за Тарасом» для хору та оркестру.
 
У концерті візьмуть участь заслужений академічний симфонічний оркестр та академічний хор імені Платона  Майбороди Українського радіо. 
Після київського концерту ця музика прозвучить у Чернівцях, Харкові, Ужгороді, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Коломиї.