Від народу - з любов'ю. Як зміцнити імунітет без "промислових" вітамінів

18.10.2016
Від народу - з любов'ю. Як зміцнити імунітет без "промислових" вітамінів

Перевірений засіб у боротьбі з застудою — вітамінні чаї. (Фото з сайта waska45.ru.)

Будь-якій недузі, як відомо, легше запобігти, ніж боротися потім з її наслідками. Профілактика застудних хвороб — тема, актуальна в будь-яку пору року, а нині, в осінній період, — і поготів. Як зміцнити імунітет?

Надокучлива реклама, що лине на наші голови з телеекранів та радіоеферів, намагається скерувати нас до тих аптечних препаратів, у яких зацікавлений їх виробник — адже піклується про збут. Вони недешеві, а яка від них користь, наскільки вони ефективні, — питання неоднозначне.

До того ж «промислові» вітаміни слід вживати обережно, порадившись із лікарем. Однак існує чимало простих, доступних народних засобів, не менш дієвих та приємних на смак. Чаї, відвари з трав, вітамінні суміші... Спробуємо відібрати кілька рецептів, які стануть у пригоді кожному.

Ожиновий еліксир 

Чай із трав’яних зборів — відмінний засіб для запобігання застуді та грипу. Звісно, важливо знати, які саме трави та плоди мають протимікробну, антивірусну та загальнозміцнювальну дію, і пити такі чаї щодня, курсами по два-три тижні, не пропускаючи жодного прийому.
 
«Саме так: тільки регулярне вживання чаїв та настоянок матиме ефект, адже одна чашка для імунітету — крапля в морі, — розповідає лікар-терапевт Марія Світловська. — Звісно, ніхто не каже, що пити настої доведеться цілий рік. Вживаємо їх переважно восени і взимку — саме тоді, коли дуже легко застудитися. Трав’яний чай варто готувати собі по дві чашки на день — уранці та ввечері (перед сном)».
 
Отже, які саме чаї — наші спільники у боротьбі з підступною застудою? 
 
Наприклад, ромашково-суничний. Аби отримати його, перемішайте у рівних пропорціях суничне листя та квіти аптечної ромашки. Помістіть суміш у скляну банку. Для приготування чаю столову ложку суміші заварюйте склянкою окропу. Настоюйте 20 хвилин, потім процідіть. Чай по­трібно пити свіжим, відразу як заварився. Цей напій відмінно зміцнює імунітет.
 
Ефективно запобігає застуді та лікує її напій із чорної смородини. У ньому багато вітаміну С, який (і це добре відомо) допомагає організму долати вірусні захворювання. Заварювати листя чорної смородини найкраще у класичний спосіб: дві-три столові ложки по­дрібненого листя залити двома склянками (півлітра) окропу і залишити на 15 хвилин. Можна вживати засушену з гілочками і листям суницю, малину. Вони також багаті на «антивірусні» речовини. 
 
Якщо маєте можливість заварити листя ожини — отримаєте ще один цінний вітамінний напій. Три столові ложки сухого подрібненого листя необхідно залити 0,5 л окропу. Проваріть усе це на водяній бані хвилини 10, дайте настоятися півгодини.
 
Відтак залишається процідити відвар — і пити. Листя ожини має протизапальну, бактерицидну й потогінну дію. І заспокійливу також, що дуже доречно в міжсезоння, коли люди стають вразливими до депресії.
 
Доцільно чергувати такі напої: смородиновий, малиновий, ожиновий.

Шипшина — скарбничка вітамінів

Не менш ефективні, ніж трав’яні чаї, і настої з ягід — шипшини, калини, горобини, обліпихи, журавлини.
 
«Шипшина — справжня скарбничка вітаміну С, — нагадує Марія Світловська. — Для відвару візьміть дві-три столові ложки ягід, залийте 0,5 л окропу і настоюйте в термосі цілу ніч. Перед вживанням відвар краще розбавляти кип’яченою водою у рівних пропорціях. Дуже корисний шипшиновий напій із медом».
 
В осінній період доречна настоянка з горобини. У її ягодах багато вітамінів А, В і Е, різних мікроелементів. Аскорбінової кислоти у ній не менше, ніж у лимонах, стверджує дієтолог. Аби приготувати напій із горобини, візьміть дві столові ложки сухих плодів і 200 мілілітрів окропу.
 
Проваріть на повільному вогні 10 хвилин. Дайте настоятися 20 хвилин, процідіть, а ягоди відтисніть. Вживати напій краще по півсклянки двічі-тричі на день. Корисно заварювати як червону, так і чорну горобину. Можна поєднувати із шипшиною. Ефективна для здоров’я і вітамінна маса з горобини: змішайте ягоди з медом або перетріть із цукром.
 
Імунітет подякує вам за обліпиху. У м’якоті її плодів чимало вітамінів, які організм потребує для боротьби з вірусами. Візьміть до уваги відмінний антивірусний рецепт з обліпихою: одну столову ложку ягід розтовчіть у чашці і залийте склянкою окропу. Залиште, доки охолоне. Коли напій стане теплим, додайте чайну ложку меду — і вживайте на здоров’я.
 
Ягоди калини, яка відома своїми лікувальними властивостями, корисно поєднувати із зернами граната. Пані Марія радить змішати їх у рівних пропорціях, скласти у скляну банку і зберігати у прохолодному місці. А перед вживанням одну столову ложку суміші слід розбавити склянкою кип’яченої води кімнатної температури, пити необхідно до їди, двічі-тричі на день.

І лимонне масло з медом

Можна приготувати і так звані вітамінні компоти, які відмінно гартують імунітет. Візьміть такі трави, як меліса, іван-чай (їх можна купити в аптеці). На літр окропу додайте п’ять столових ложок суміші цих трав. Заваріть — і настоюйте дві години. Для ягідного вітамінного компоту скористайтеся плодами журавлини, чорної смородини і вишні. Зваріть їх у двох літрах води — без цукру. Коли настоїться — процідіть. Потім змішайте два відвари — трав’яний і ягідний. 
 
«Простий і дієвий винахід — вітаміні суміші із сухофруктів, — каже Марія Світловська. — Можна брати будь-які (родзинки, курагу чи інжир). Раджу такий рецепт: півкілограма моркви і яблук, 200 грамів родзинок, лимон і кілька столових ложок меду. Моркву і яблука варто натерти на дрібній тертушці, курагу — дрібно порізати, лимони перемолоти на м’ясорубці. Все перемішати. Вживати по одній-дві столові ложки двічі або тричі на день».
 
У період вірусних захворювань лікар рекомендує вживати більше лимонів. Сік лимонів дуже корисний і багатий на вітаміни, але багато його не вип’єш — через концентровано кислий смак. Відтак можна зробити лимонне масло, яке має доволі цінних речовин і зміцнить організм. Для приготування візьміть один лимон, 100 грамів м’якого натурального вершкового масла і дві-три столові ложки меду.
 
Лимон треба опустити на кілька хвилин в окріп, аби став м’яким, а потім перемолоти разом зі шкіркою на м’ясорубку. Додати масло та мед — і добре перемішати, до однорідної суміші. Таку вітамінну масу можна вживати як звичайне масло: робити бутерброди, додавати до каш і супів.