Не П’ємонт, а «зозуля»

11.10.2016
Днями поліція на Вінниччині відкрила провадження щодо незаконного ввезення 240 тонн львівського сміття на територію Погребищенського звалища із Львівської області.  Громадські активісти та місцеві жителі заблокували 5 фур зі сміттям iз Львівської області. На територію місцевого звалища загалом завезли 12 фур вагою близько 240 тонн. Частину встигли розвантажити вночі. За фактом несанкціонованого ввезення такої кількості сміття на територію селищної ради слідчі відкрили провадження за ознаками ст. 256 (самоуправство) КК України, що карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до трьох місяців.
Однак Вінниця — це не перше місто, яке потерпає від львівського сміття. На початку жовтня ще одна область збунтувалась проти незаконного ввезення чужого сміття. На території Ружинського району Житомирської області поліцiя склала адмінпротокол про порушення благоустрою, а саме — забруднення території побутовими відходами. Порушником виявилася львівська фірма, яка займається перевезеннями, — ТОВ «Танк Транс Україна». Вiдправник вiдходiв — ТОВ «АВЕ Львів», що займається збором i вивезенням смiття.
Як стало відомо «УМ», автомобіль із львівськими номерами без жодних дозволів i попереджень висипав побутові відходи у Ружинському районі, в тому числi безпосередньо на проїжджу частину.
За словами голови Ружинської РДА Наталії Скавінської, це вже другий такий випадок: «Кілька машин сміття було залишено у с. Зарудинці наприкінці вересня. Тоді зловмисників упіймати не вдалося. Але це були не місцеві жителі, адже кількість відходів складає дворічну норму для цього села. Після першого випадку було встановлено чергування. Цього разу вдалося затримати водія та ідентифікувати виконавця». Дозволів на викидання сміття цій фірмі ніхто не давав. Про це заявляє т. в. о. голови облдержадміністрації Ігор Гундич.
Нагадаємо, в середині вересня Синельниковський відділ поліції Дніпропетровщини порушив кримінальне провадження через ввезення на територію міського полігону сміття зі Львова. За даними відомства, кримінальне провадження розпочато за частиною 1 статті 239 Кримінального кодексу України — забруднення або псування земель. Стаття передбачає покарання — штраф до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян чи позбавлення права обіймати певні посади до трьох років.