Ще 11 місяців відбуде за ґратами у Вінниці Юрій "Хорт" Павленко

11.10.2016
Півроку тому, першого квітня міський суд Вінниці оголосив активісту Юрію Павленку (Хорту) рішення : чотири роки й шість місяців утримання під вартою та 10 тис. гривень компенсації на судові витрати.

Такий вирок суддя Ірина Курбатова винесла Павленку за «хуліганство» та «нанесення тяжких тілесних ушкоджень співробітнику правоохоронних органів» під час подій 6 грудня 2014 року, коли вінницькі активісти штурмували ОДА на підтримку представника Майдану на посаді голови Вінницької облради Сергія Свитка.
 
І ось днями в міському суді Вінниці знову слухали скаргу щодо подальшого утримання під вартою Юрія Павленка. Адвокат Хорта Олексій Бонюк наголошує, що це незаконне ув’язнення, оскільки вирок судді Курбатової досі не набув законної сили, а інших судових рішень щодо запобіжного заходу немає, тож утримання його під вартою залишається необґрунтованим.

На сьогодні він відбув уже 3 роки й 7 місяців позбавлення волі — за «законом Савченко». За деякими оцінками, Хорту залишилося сидіти 11 місяців, згідно із «законом Савченко». Останнє судове засідання нічого нового позитивного в долю Юрія Павленка не внесло. 
 
Усі, хто підтримує Хорта, вважають його «політичним в’язнем», що відбуває покарання за розірваний портрет Президента України... та нецензурну лайку на адресу останнього.  І це, за словами адвоката Олексія Бонюка, єдиний доведений факт з усіх висунутих звинувачень. 
 
«Хоч як би це звучало дивно, Юрій — порядна людина. І такий його крок був вимушеним. Викликаний певними емоціями і діями тих осіб, які намагалися вислужитися. Він вилаявся і розірвав портрет», — сказав адвокат засудженого. 
 
То за що ж насправді засудили й тримають під вартою під час фактично війни з Росією «айдарівця» Хорта й таких, як він, — молодих, нетерпимих до кривди, хто встиг побувати на фронті? За порваний портрет? За «масові заворушення»?

Чи за люстраційну діяльність «Народного трибуналу», в якій Хорт був лідером і яка змушувала місцевих чиновників переходити у статус колишніх? Хорт зі своїм «Народним трибуналом» реалізовував мрію більшості українців про пряму люстрацію і подолання збоченої бюрократії.

І чи не тому показове покарання за революцію під стінами ОДА наздогнало саме його і таких, як він, котрі запускають у суспільство нові ідеї, що бумерангом повертаються громадською думкою. А в стані російської агресії для них у влади є ще один контраргумент — «агенти Кремля». Це навіть не смішно. 
 
Хорт — каталізатор змін в організмі на клітинному рівні. Організм відчуває потреби у змінах. Це як алергія на неправду... У

міння вийти і вміння стояти. Уміння боротися з лінню й уміння боротися зі страхом. Уміння противитись зневірі, навіть будучи ув’язненим . І це надзвичайно важко, коли твоя країна перебуває під пресом агресора. Але йти треба. Ми ще на дорозі. Тож запасаймось терпінням. І повагою до часу. Минулого й теперішнього.

Тоді майбутнє поважатиме й нас. Найгірше, якщо своєю ізоляцією Хорт має «завдячувати» звичайному, примітивному побутовому глупству помсти від тих, хто так і не навчився бути патріотом, бодай про людське око закордоння, і водночас оцінювати себе об’єктивно.