Землю відстояли!

11.10.2016
Землю відстояли!

Олегу Ляшку є чим прозвівувати перед селянами.

Під натиском Радикальної партії влада відступила і відмовилася від наміру запровадити ринок землі. За ініціативу Олега Ляшка подовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення проголосувало 297 народних депутатів.
Олег Ляшко наголосив, що земля для України — таке саме національне багатство, як нафта для Еміратів. І українці просто не мають права розбазарювати те, що дано їм Богом.
«Ринок землі хотіли запровадити для того, щоб обезземелити селян! — переконаний Ляшко. 
Коли ви на ринок викидаєте величезний масив землі, це означає, що вона не матиме ціни. І людина віддасть її за копійки. Коли мені говорять, що після зняття мораторію до нас прийде інвестор — не інвестор прийде, а грабіжник з великої дороги, який відбере землю і зробить з селян батраків. До того ж, як бути з десятьма мільйонами гектарів земель, які ніде не обліковуються, які обробляються, але податки з них не платяться? Тому влада має не землю продавати, а провести її інвентаризацію, щоб землі оброблялися у легальний спосіб. Ось вам доходи до держбюджету».
Для тих, хто все ж таки хоче продавати землю, лідер Радикальної партії пропонує компромісний варіант, який дозволить зберегти землю у власності України.
«Ми пропонуємо запровадити ринок оренди землі. Щоб селяни продавали землю державі, а держава, у свою чергу, на аукціоні здавала б цю землю в оренду, а не продавала китайцям чи арабам. Тільки українці мають бути господарями на своїй землі!» — наголосив Ляшко. 
Нагадаємо: лідер Радикальної партії послідовно відстоював питання мораторію на продаж землі. Ще в травні 2016 року він зареєстрував відповідний законопроект, яким пропонував продовжити заборону продавати землю до 2020 року. Проте й компромісний варіант — подовження мораторію на рік — він також вважає перемогою. 
«Ставити питання про продаж землі можуть тільки люди, яким байдужа доля України, які не знають її історії. Земля — сакральне питання для кожного українця. Згадайте класиків: «Брат на брата за межу ідуть з сокирою». «Чия земля? Калитчина? Чия земля? Калитчина». Ми не повинні допустити, щоб українці стали батраками на своїй землі», — наголошував політик із трибуни ВР. 
Тепер радикали вимагають від уряду повернути спецрежим оподаткування селянам та передбачити у бюджеті на наступний рік програми кредитування фермерів, відновлення тваринництва, рослинництва, створення робочих місць на селі.