Затоваришувати з класиком

11.10.2016
Затоваришувати  з класиком

Андрій Лесів та Романа Романишин. (Фото надане творчою майстернею «Аґрафка».)

На Форумі видавців, який відгримів у Львові у вересні, презентували чи не найочікуванішу книгу року — абетку-енциклопедію «Франко від А до Я» («Видавництво Старого Лева»). Унікальний арт-бук відразу очолив список премії «Найкраща книга Форуму-2016». Його авторами є знані франкознавці Богдан та Наталія Тихолози, а графічно опрацювало книгу інше по­дружжя — Андрій Лесів та Романа Романишин (разом вони — творча майстерня «Аґрафка»). Це вже друге видання у серії абеток-енциклопедій. Перше було присвячене постаті Митрополита Андрея Шептицького.
У книзі «Франко від А до Я» без натяку на пафос, креативно, стильно і молодіжно розповідається про одного з найвидатніших українських письменників. Іван Франко постає перед читачем насамперед як особистість, яка, реалізувавши свій творчий та інтелектуальний потенціал, стала генієм. І значною мірою не завдяки, а всупереч обставинам. 
Автори книги не бояться здмухати пилюку з постаменту класика, наблизити його до читача. «Мета цього проекту — показати, що за кожним генієм стоїть особистість. Аби простежити, з чого цей геній виростає, з яких звичок, з якого середовища, — розповідає «УМ» Андрій Лесів. — Усі знають Франка як Каменяра і великого класика. Але хочеться, щоб Франко став ближчим до нас, до читачів, великих і малих. Щоб ми з ним затоваришували. А тому варто знати, що це людина, яка мала абсолютно різні інтереси. Франко цікавився рибальством, збиранням грибів, активно займався спортом, мандрував, водночас вивчав іноземні мови, багато перекладав, писав вагомі трактати з різних галузей знань. Цей мікс звичок простої людини і генія нам видається дуже важливим».
Візуальна складова слугує у книзі другою, самостійною, мовою. Ілюстрації не лише пояснюють, а й доповнюють текст — у графіці є чимало загадок і кодів. Андрій Лесів та Романа Романишин під час роботи над книгою провели чимало консультацій із подружжям Тихолозів, перечитали стоси літератури, відвідали знакові для Франка місця — села Нагуєвичі, Ясениця-Сільна, львівський музей письменника. Робота над проектом почалась у січні, а завершилася на початку серпня.
За словами авторів, книга орієнтована на родинне читання — буде цікавою і дітям, і їхнім батькам. Креативним підходом до вивчення постаті Івана Франка творці книги готові поділитися і з освітянами. «Сподіваємося, що книжки такого формату стануть частиною навчального процесу в школі, — каже Романа Романишин. — Звичайно, ця книга не може бути підручником, але у форматі позакласного читання цілком згодиться. Хотілося б більше креативної освіти. Бо ці біографії — «народився, хрестився, вмер, написав стільки-то творів» — це суха інформація, яка не має особливого значення для дітей, тому й не запам’ятовується школярами».
Як зізналися ілюстратори кореспонденту «УМ», третя книга у серії абеток-енциклопедій від «Видавництва Старого Лева» вийде восени наступного року. Вона розповідатиме про Лесю Українку.