«Посадити б урядовців на наші зарплати й пенсії...»

05.10.2016
«Посадити б урядовців на наші зарплати й пенсії...»

Полтавчани протестують. (Фото автора.)

На чергову акцію протесту проти захмарних комунальних тарифів, що відбулася минулого тижня біля стін Полтавської обласної ради, зібралося кілька сотень жителів Полтави й області. Вони обурювалися, що комунальні тарифи для них непідйомні.
 
  — Люди загинули на Майдані за те, щоб в Україні жилося краще. Проте тепер уже всім зрозуміло, що й після Революції гідності нічого не змінилося, — констатує полтавська громадська активістка Валентина Омельченко. — Ці комунальні тарифи болючі як для мене, так і для моїх дітей. У нас житло без будь-яких зручностей. Позаяк будівля настільки стара, що вже навіть не підлягає капітальному ремонту, ми споживаємо багато природного газу, а тепло, по суті, вилітає в трубу. От і виходить, що й мерзнемо, і платимо великі гроші. А щодо нарахування субсидій, то тут багато з чим не згодна: наприклад, якщо людина не працює з тієї причини, що просто не може знайти роботу, їй автоматично виставляють мінімальну зарплатню. Це несправедливо.
До розмови приєдналася Галина Куц. Жінка розповіла, що приїхала з Криму воювати за те, щоб її чоловіку Івану Прокоповичу оформили субсидію: «Ми живемо в Полтаві у приватному будинку, уже багато років чоловік судиться за право власності на нього. Будучи хворим, він отримує маленьку пенсію в Україні, а в субсидії йому відмовляють, оскільки він тут не зареєстрований. Я вам скажу: пенсіонерів обдирають по повній програмі. Українська влада поширює байки про те, що кримчани живуть погано. А насправді у Криму газ для населення коштує 3,2 рубля, тобто приблизно гривню за кубометр. А в Україні — понад 7 гривень. Українська влада працює на олігархічні компанії, обдираючи свій народ. Це просто страшно».
Пенсіонерка Валентина Маляренко з райцентру Кобеляки по­скаржилася, що провчителювала в школі 47 років (причому 12 років працювала, вже будучи на заслуженому відпочинку), а в результаті має пенсію 1,5 тисячі гривень. «То як гадаєте, у змозі я оплатити опалення маленького будинку з трьох кімнат? Тільки за газ маю викласти 800 гривень. А розмір субсидії дуже малий — оскільки хата невелика, то й норма споживання блакитного палива незначна. Знаєте, пенсіонери приречені на вимирання, — робить висновок жінка. — Посадити б урядовців на зарплати й пенсії, які отримують українці, — нехай би спробували вижити. Це геноцид влади проти свого народу. На відміну від зарплат та пенсій, ціни на продукти зростають чи не щодня (і держава не звертає на це жодної уваги). Грошей не вистачає на найнеобхідніше. А що робити, коли, не дай Боже, захворієш?»
Заступник голови Полтавської облради Євген Холод, виступаючи під час акції протесту, зокрема, зазначив: «На жаль, люди, котрі стояли на Майдані, не сподівалися, що через якихось два роки вони зубожіють далі нікуди. Дії недолугого уряду призвели до того, що ми отримуємо нові платіжки з сумами, на які тих коштів, що ми отримуємо, просто не вистачає. Тому ми й заявляємо: досить знущатися над власним народом».
Голова Полтавської філії Суспільної служби України Ганна Кіященко наголосила: «Ми не повинні бездумно спалювати енергоресурси. Навпаки, маємо їх економити. Але система субсидій, яка наразі запроваджена, не стимулює людей до економії, а змушує спалювати встановлену норму. І, до речі, тим, хто під час минулого опалювального періоду економив і кому невикористані кошти субсидії обіцяли перенести на наступний сезон, насправді їх тупо списали. У держбюджеті на наступний рік планують виділити 53 мільярди гривень на субсидії (це наші з вами кошти, які ми сплачуємо у вигляді податків) і тільки 0,7 мільярда — на енергоефективні заходи. Бюджет нашої області становить менше мільярда гривень. А на субсидії, виходить, виділяється понад два такі бюджети. Ви думаєте, вони будуть витрачені за призначенням? Я думаю, це просто спосіб, як із однієї кишені — державної — перекласти кошти у приватні кишені. Про ціну на газ нам кажуть, що вона європейська. Але ж ми знаємо, що третину українського газу видобувають на Полтавщині. Незрозуміло й те, чому, встановивши європейську ціну на газ, лишили вдесятеро менший прожитковий мінімум, просто смішні пенсії й зарплати».
Депутат Полтавської міської ради від ВО «Батьківщина» Анатолій Клименко заявив: «Влада знахабніла до краю. Зневажаючи власний народ, робить усе, аби забрати з кишень українців останні копійки. Прирікаючи людей на злидні, кидає подачку у вигляді субсидій. Остап Бендер посміявся б із такого способу, як обдурити не одну людину, а цілу країну. Субсидія — законна підстава привласнити гроші, а народ тримати в бідності. Бо коли народ зубожілий, із ним можна чинити що завгодно. Хочемо донести до влади думку, що далі так продовжуватися не може. Ми вже переступили край, коли не знаєш, чи купити харчі, чи заплатити за «комуналку». Наша політична сила порушує питання про необґрунтованість комунальних тарифів у судах, і влада не може пояснити, чому вони так виросли».
Насамкінець учасники акції провели флеш-моб: символічні платіжки спалювали, аби донести до влади, що ціна на комунальні послуги має бути економічно обґрунтованою й такою, щоб люди могли її сплатити. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Минулого тижня Полтавська обласна рада на сесії підтримала ініціативу фракції ВО «Батьківщина» й наклала тимчасовий мораторій на підвищення комунальних тарифів: за таке рішення проголосували 44 депутати із 72 зареєстрованих. Заборона поширюється на тарифи на природний газ, тепло та гарячу воду, що були прийняті з 1 липня поточного року. Мораторій передбачає, що компанії, які надають комунальні послуги, мають нараховувати плату для населення за тарифами, прийнятими до 1 липня. Дещо раніше таке ж рішення прийняла Кременчуцька міська рада.
Натомість запропоноване фракцією БЮТ в обласній раді питання про висловлення недовіри голові Полтавської облдержадміністрації Валерію Головку, якого Євген Холод розкритикував за бездіяльність, назвавши заручником олігархів, депутати вирішили не розглядати. А перший заступник керівника області Андрій Пісоцький заявив, що осередок ВО «Батьківщина» розгойдує в області човна.