Поділитися хлібом зі світом

04.10.2016
Поділитися хлібом зі світом

Рекордів експорту зерна досягали б успішніше, якби вдалося розширити інфраструктурні можливості в портах. (Фото з сайта tuku.cn.)

Додаток до Меморандуму про взаєморозуміння, в якому уточнили основні параметри зернового експорту на 2016/2017 маркетинговий рік представники учасників ринку-експортерів зерна підписали з профільним міністерством 30 вересня. Узгодження обсягів експорту дозволить забезпечити ритмічність поставок та рівномірно розподілити навантаження на інфраструктуру.
За оновленими прогнозами Мінагрополітики, експорт у поточному сезоні може становити 41 мільйон тонн проти 39,8 мільйона тонн, прогнозуваних раніше. У попередньому маркетинговому році на експорт було поставлено 39,42 мільйона тонн зернових і на сьогодні це — рекордний показник за всі роки незалежності України. Але схоже, що його можна буде перевершити за підсумком поточного сезону.
Згідно з підписаним додатком до Меморандуму, очікується що експорт пшениці становитиме 16,5 мільйона тонн (продовольчої — 10,1, непродовольчої — 6,4), а ячменю — 5,6 мільйона тонн. Для експорту жита є символічна квота на рівні однієї тисячі тонн.
З урахуванням пізніх зернових, головним чином кукурудзи, загальний обсяг експорту цього маркетингового року становитиме більше 40 млн. тонн. Міністр агрополітики Тарас Кутовий підкреслює, що, незважаючи на надвисокі обсяги запланованого експорту, загрози продовольчій безпеки країни не існує.
Із початку поточного маркетингового року на зовнішні ринки вже відвантажили 10 мільйонів тонн зерна нового врожаю. Це перевищує минулорічний показник на аналогічну дату на 660 тисяч тонн. У серпні нинішнього року експортовано понад 4 мільйони тонн, що є історичним рекордом для цього місяця. 
Як повідомляє прес-служба Мінагрополітики, Україна у минулому маркетинговому році зібрала один із найвищих в історії врожай зернових, більше 60 млн. тонн. Це дало можливість перевершити рекорд з експорту зерна: 39,42 млн. тонн, що на 13 відсотків більше, ніж у попередньому сезоні, коли з України експортували 34,6 млн. тонн зерна.