Кримські татари прогнозують нову хвилю репресій у Криму

30.09.2016
Кримські татари прогнозують нову хвилю репресій у Криму

Акцiя заради пiдтримки України та Європи.

29 вересня на столичному майдані Незалежності пройшла акція на підтримку Меджлісу кримськотатарського народу. Більше сотні активістів iз жовто-блакитними стягами, блакитними полотнищами з жовтою тамгою у верхньому лівому куті, фотокартками ув’язнених кримчан мітингували проти злочинної заборони представницького органу цілого народу.
 
За словами члена Меджлісу кримськотатарського народу Різи Шевкієва, такі акції необхідні не тільки для порятунку кримських татар, а й для того, «щоб урятувати Україну, врятувати Європу, врятувати цивілізований світ від фашизму, що починається в Росії». 
 
Акція в Києві відбувалася одночасно із засіданям суду в Москві, на якому розглядали апеляцію на заборону Меджлісу. Рiч у тiм, що з кінця квітня цього року цей представницький орган у Росії вважають екстремістською організацією. За словами самопроголошеного прокурора Криму Наталії Поклонської, таке рішення викликано «деструктивною діяльністю» членів Междлісу. Мовляв, різні публічні заходи кримських татар, висловлювання окремих членів народу та проукраїнська пропаганда «порушують федеральне законодавство».
 
У свою чергу, міжнародна спільнота та представник кримськотатарського народу таку заборону на території незаконно окупованого півострова не визнають. Оскільки за всіма міжнародними нормами та українською Конституцією Крим був і є українським, то заборона Меджлісу діє лише на території Російської Федерації.
 
«Росія зараз здійснює величезний тиск і хоче пригнітити корінний народ Криму. Демократично обраний представницький орган кримськотатарського народу Меджліс зазнає різних форм тиску. У перші місяці окупації вони приступили до ліквідації матеріально-технічної бази Меджлісу, частина членів Меджлісу були вимушені виїхати на материкову частину України, частину були видворено з території Криму. Забороною Меджлісу правляча верхівка Кремля замахнулася на саму суть демократії», — коментує Різа Шевкієв. 
 
Адвокат представників кримських татар Кирило Коротєєв переконаний, що після рішення Верховного суду РФ в окупованому Криму почнеться нова хвиля репресій проти кримських татар. «Це означає, що будь-який член Меджлісу може бути підданий кримінальному переслідуванню», — коментує правозахисник. А координатор програм Freedom House Метью Шааф констатує: «За нашими звітами, в Криму гірше, ніж у сусідній Росії з точки зору дотримання прав людини».