На Волині виявили, що домашні миші можуть переносити лептоспіроз

30.09.2016
Після навали мишей у Маріуполі проблема таких інфекційних захворювань, як тиф, енцефаломієліт, сальмоне­льоз, содокоз, чума, лептоспіроз тощо, які переносять гризуни, стає все більш гострою.
 
Особливо, зважаючи на перший випадок за 20 років, коли від лептоспірозу померла людина. Це сталося на Волині.
 
За словами директорки Волинського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби України Наталії Янко, за останні роки в області зафіксували приблизно 30 випадків цієї страшної недуги. Однак цього року вперше за два десятиліття лептоспіроз, відомий також як собача та японська лихоманки, забрав життя жителя Рожищенського району, який працював у Луцькому районі та займався відловом гризунів.
 
Після проведеного епідрозслідування цього випадку за місцем проживання та роботи постраждалого фахівці виявили, що у 60% обстежених гризунів встановили підвищені титри антитіл до лептоспір, що свідчить про активізацію природних вогнищ і можливість зараження цим небезпечним захворюванням. Насторожує те, що, якщо раніше захворювання реєстрували лише у мишей-полівок, то тепер серед них є і домашні миші, передає Волинський інформаційний портал.
 
У лабораторному центрі Волині з’ясували, що, окрім мишей, критичну ситуацію створюють і кліщі, адже чверть досліджених кліщів виявились носіями хвороб, що вражають центральну нервову систему: енцефаліту та бореліозу. За підрахунками лікарів-бактеріологів, кожен четвертий-п’ятий житель Волині може опинитись під загрозою зараження.
 
Тим часом п’ять випадків лептоспірозу вже зафіксували від початку року на Тернопільщині, зокрема небезпечне захворювання виявили у мешканців Підволочиського, Теребовлянського, Кременецького районів та міста Тернополя. «За результатами епідрозслідування, умовами, які сприяли інфікуванню, це було ведення домашнього господарства без засобів захисту, сільськогосподарські роботи, а також — купання у відкритих водоймах», — зазначила лікар-епідеміолог ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр» МОЗ України Надія Годована. 

ДОВІДКА «УМ»

Лептоспіроз — інфекційне захворювання, яке супроводжується гарячкою, інтоксикацією, ураженням нирок та печінки тощо, і може призвести до смерті.
 
Зараження недугою відбувається не тільки від контакту з гризунами і зараженими тваринами, а й при купанні чи питті води з відкритих во­дойм, при контакті з вологим ґрунтом, при обробленні м’яса і вживанні забруднених овочів та фруктів. Захворювання розпочинається гостро; у деяких випадках, люди можуть точно вказати годину.
 
Як правило, воно розпочинається з ознобу, підвищення температури тіла, з’являються болі в литкових м’язах. Спершу симптоми інфекції нагадують ознаки застуди. Найнебезпечнішим ускладненням лептоспірозу є гостра ниркова недостатність.