На Харківщині вилучено понад 4 тонни смертельної горілки

29.09.2016
Харківським правоохоронцям нарешті вдалося встановити особу чоловіка, який наводнив торговельну мережу смертельною горілкою.
 
Ним виявився 27-річний харків’янин.
 
«Слідчі фіскальної служби разом iз прокурорами провели три обшуки в місцях, де, ймовірно, виготовляли сурогатний алкоголь, — повідомив начальник відділу прокуратури області Артур Оганнісян. — Вилучено понад 4 тонни спиртовмісної рідини. У виявленому цеху підробний алкоголь розливали як у тетропаки, так і в скляні пляшки. Вилучене направлено на експертизу». 
 
За попередніми даними, сировину для «виробництва» постачали до Харкова з сусіднього регіону, але адресу ймовірних каналів та інших підпільних цехів iз розливу горілки та коньяку слідчі поки що не розголошують. Не виключено, що причиною загибелі людей стало використання в рецептурі метилового спирту.
 
«Це дуже токсична речовина, — прокоментувала ситуацію в.о. начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Галина Сіроштан. — Лише 10 відсотків ужитого виводиться з організму через нирки та легені. Решту всмоктує печінка, у зв’язку з чим цей орган виробляє два дуже токсичнi ферменти. Вони можуть викликати сліпоту та інші проблеми вже в перші години після прийому спиртного». 
 
У прокуратурі також повідомили, що досудове розслідування проводять за фактом незаконного виготовлення товарів iз недоброякісної сировини, що призвело до отруєння людей, а також за фактом їхнього незаконного збуту. Правоохоронці наразі намагаються вилучити з торговельної мережі весь небезпечний товар. «Співробітники податкової міліції, весь особовий склад СБУ та прокуратури здійснюють відпрацювання території всієї Харківської області з метою розкриття цих злочинів, — повідомив перший заступник начальника облуправління ДФС Андрій Бежанов. —
Ми відпрацювали всю територію, всі заклади громадського харчування. Були й подворові обходи з метою вилучення та попередження про таку продукцію. Люди могли раніше купити партію горілки й зберігати її вдома. Заклик не вживати до декого не доходить». 
 
А тим часом мор триває. Кількість районів Харківської області, де від контрафактної горілки померли люди, збільшилася вдвічі, тобто до шести. Причому стрімко зростає й географія смертності: по п’ять чоловік iз цієї ж причини померли в Донецькій i Миколаївській областях, ще троє — в Луганській. Загалом сурогат забрав уже понад три десятки життів. Більш ніж півсотні людей потрапили на лікарняне ліжко з гострим отруєнням.