Жителі Станиці Луганської налякані можливим відведенням українських військ

29.09.2016
Жителі Станиці Луганської готують акції протесту проти відводу українських військ від населеного пункту. Зокрема, місцеві громадські активісти планують пікети органів влади. Люди налякані запланованою демілітаризацією і не розуміють, хто здійснюватиме правопорядок на їхніх вулицях або хто захистить від бойовиків, якщо ті наважаться захопити місто. 
 
За словами голови Луганської обласної військової адміністрації Юрія Гарбуза, після відведення підрозділів ЗСУ правоохоронці та рятувальники МНС опиняться під загрозою зіткнення з бойовиками в тих районах Станиці Луганської, які увійдуть у так звану «демілітаризовану зону».
 
«Люди запитують, яким чином українська влада здійснюватиме свої повноваження на цих вулицях. Там навіть поліцейським заборонено перебувати зі зброєю. Як працюватимуть «швидка» та МНС?» — дивується пан Гарбуз.
 
Зазначимо, що, згідно з угодою, підписаною в Мінську 21 вересня, вже сьогодні українські сили, а також бойовики мають розпочати відведення військ та озброєння від лінії розмежування на трьох ділянках — у районах населених пунктів Станиця Луганська, Золоте та Петровське. Головні умови: впродовж 22—28 вересня на цій території має дотримуватися режим тиші. До того ж сторони мають допустити спостерігачів ОБСЄ в ці райони для моніторингу. 
 
Утім ніякої тиші тут не було. По Станинці Луганській бойовики били з гранатометів і позаминулої ночі, і раніше. Бойовики також не пускали спостерігачів до Золотого й не забезпечили   доступ місії до Петровського. 
Керівник української сторони Спільного центру з контролю та координації за припиненням вогню Борис Кременецький заявляє, що розведення сил відбудеться в повній відповідності з рамковим рішенням тристоронньої групи в Мінську, якщо умови угоди буде виконано всіма сторонами.
 
При цьому генерал-майор Кременецький не вказав, чи виконують вимоги угоди, наголосивши, що лише ЗСУ «суворо дотримуються режиму припинення вогню».
 
Водночас спостерігачі місії ОБСЄ зафіксували обстріли неподалік потенційних районів розведення військ — поблизу Золотого, Петровського та Станиці Луганської. На Луганщині місія констатує збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню. Спостерігачі знову не змогли дістатися до ділянок розведення сил і засобів між Петровським і Богданівкою, а також між Петровським і Золотим через те, що територію ділянок заміновано. 

А ТИМ ЧАСОМ...

Служба безпеки України затримала в районі АТО (у Мар’їнському та Новоазовському районах Донеччини) незаконні вантажі більш ніж на мільйон гривень. Як повідомляє прес-центр СБУ, йдеться про три вантажівки з одягом — зимові та осінні куртки, жіноче взуття, светри тощо. Водії намагалися доставити цей товар в окуповані райони Донбасу контрабандним шляхом. Також оперативники спецслужби вилучили 225 кг червоної риби та 170 кг добавок до ковбасних виробів.