Продовжено арешт роти «Беркуту», яка брала участь y розстрілах Майдану

29.09.2016
Ще взимку минуло два роки з моменту розстрілів спеціальною ротою «Беркута» мирних активістів під час Революції гідності, але винних i досі не покарано. Наразі вдалося ідентифікувати 25 правоохоронців, які стріляли на Інститутській.
 
Утім 20 спецпризначенців перебувають y розшуку i лише п’ятеро сидять на лаві підсудних. Днями y Святошинському районному суді столиці пройшло чергове судове засідання y справі розстрілів на Майдані.
 
Обвинуваченим екс-«беркутівцям» Павлу Аброськіну, Сергію Зінченку, Олександру Маринченку, Сергію Тамтурі та Олегу Янішевському суд продовжив утримання під вартою ще на два місяці.
 
Відповідне клопотання подала сторона обвинувачення, оскільки цього тижня закінчувався попередній термін арешту колишніх «беркутівців». До слова, наступне засідання суду в цій справі призначили на 4 жовтня.
 
Прокурори зазначають, що така міра запобіжного заходу є необхідною, оскільки підозрювані можуть чинити тиск на свідків і потерпілих у цій справі, a також ховатися від слідства. Сумним прикладом цього є втеча колишнього командира роти «Беркута» Дмитра Садовника після зміни запобіжного заходу.
 
«Аброськін на волі може впливати на учасників процесу, може спілкуватися з розшукуваними екс-правоохоронцями, співучасниками злочину. Є ризик змови з ними. Аброськін і бійці, чия зброя зникла, вдавалися до приховування зброї, з якої вели вогонь на вулиці Інститутській», — переконаний прокурор Роман Псюк.
 
Крім того, сторона звинувачення та адвокати подали клопотання про проведення додаткової балістичної експертизи, оскільки результати попередніх експертиз не збігаються. За словами захисників підсудних, немає ні очевидців, ні доказів, які могли б підтвердити присутність екс-«беркутівців» на Інститутській два роки тому. 
 
Наразі в суді допитують потерпілих і досліджують матеріали кримінальних проваджень. На минулому засіданнi суд допитував свідків — батьків загиблого активіста Євромайдану Романа Варениці.
 
За словами матері загиблого, зранку 19 лютого 2014-го її 36-річний син приїхав на Майдані допомагати учасникам протесту споруджувати захисну барикаду. Утім уже наступного дня вiн загинув вiд кулi снайпера.
 
Також під час суду прокурори демонстрували відеозапис камер зовнішнього спостереження Національного банку, де зафіксовано факт ведення вогню з бетонних барикад у напрямку майдану Незалежності та готелю «Україна».
 
Представник Генеральної прокуратури Роман Псюк за підсумками засідання заявив, що досліджені судом відеозаписи з місця події говорять про те, що вогонь iз вогнепальної зброї по учасниках акцій протесту вела група співробітників роти спеціального призначення київського «Беркута». 
 
Нагадаємо, в лютому цього року суд об’єднав кримінальні провадження щодо колишніх працівників спецпідрозділу «Беркут» Маринченка, Тамтури та Янішевського, яких звинувачували в розстрілі 48 активістів Євромайдану, з провадженням щодо Зінченка та Аброськіна, яких звинувачували в убивстві 39 майданівців 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській. Уже в травні суд розпочав розгляд справи проти п’яти колишніх силовиків, яких звинувачують у розстрілі євромайданівців.
 
П’ятьом «беркутівцям» інкримінують перевищення службових повноважень, незаконне поводження зі зброєю, умисне вбивство й завдання тілесних ушкоджень активістам Майдану. Утім силовики власної вини за жодним із пунктів не визнають. 

СТАТИСТИКА

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 iз них загинули. За даними МВС, під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули 17 силовиків.