«Бук», що збив «Боїнг» над Донбасом, приїхав з Росії і поїхав у Росію: висновок міжнародної комісії

29.09.2016
«Бук», що збив «Боїнг» над Донбасом, приїхав з Росії і поїхав у Росію: висновок міжнародної комісії

Малайзійський «Боїнг» рейсу MH17 був збитий ракетою комплексу «Бук» російського виробництва, випущеною з території, яка перебувала під контролем проросійських сепаратистів у Донецькій області. Про це заявили в представники Міжнародної слідчої групи (МСГ) на зустрічі з родичами жертв катастрофи в середу, 28 вересня. Пізніше цього ж дня дана інформація була офіційно оголошена на прес-конференції журналістам.
 
За версією слідства, комплекс «Бук» був доставлений до України з території Росії, а після того як літак збили, його повернули до РФ. За даними МСГ, ракета була випущена з території поблизу селища Первомайське, яке на той момент перебувало під контролем проросійських сепаратистів. Слідство встановило особи приблизно 100 підозрюваних, які можуть бути причетні до пуску ракети.
 
Тим часом родичі загиблих у авіакатастрофі висловили своє невдоволення тим, що у звіті МСГ не вказані конкретні особи, відповідальні за збитий літак. На їхню думку, відповідальність за те, що сталось, не покладено на жодну зі сторін.
 
За інформацією британської газети «Гардіан», Міжнародна слідча група вивчила сценарій, згідно з яким, «Бук» належав 53-й зенітно-ракетній бригаді, яка базується в російському Курську. На думку слідства, «Бук» був незаконно переправлений через український кордон, з Донецька доставлений до Сніжного і 17 липня 2014 року перевезений у поле на південь від міста, зазначає газета.
 
Малайзійський «Боїнг», за цими даними, збили помилково, оскільки його cприйняли за український військово-транспортний літак. Назад до Росії установка була вивезена наступного дня. Висновки МСГ базуються на даних, отриманих з американських супутників, пише видання.
 
Остаточний висновок комісії про трагедію у небі над Донбасом буде оприлюднено на початку наступного року.