Найгідніший з синів Давида: екс-президент Ізраїлю Шимон Перес помер

29.09.2016
Найгідніший з синів Давида: екс-президент Ізраїлю Шимон Перес помер

Очима Шимона Переса зможуть подивитися на світ пацієнти, які потребують трансплантації.

Ветеран ізраїльської політики, екс-президент Шимон Перес помер у ніч iз вівторка на середу на 94-му році життя. Як повідомляли джерела в його оточенні, стан 93-річного Переса різко погіршився на цьому тижні — після перенесеного нещодавно інсульту. 13 вересня його доставили у лікарню недалеко від Тель-Авіва.
 
З цього моменту Перес перебував у стані штучної коми, а також був підключений до апарату штучної вентиляції легенів.
 
67 років тому Шимон Перес став одним із батьків-засновників Ізраїлю. Він обіймав майже всі головні державні посади в Ізраїлі: відпрацював два терміни на посаді прем’єр-міністра, а також кілька разів очолював міністерство оборони Ізраїлю, міністерство фінансів, міністерство зв’язку, МЗС, МВС та інші відомства. З 2007 по 2014 рік Перес обіймав пост президента країни.
 
У 1994 році він був удостоєний Нобелівської премії миру — разом із прем’єр-міністром Іцхаком Рабином і палестинським лідером Ясиром Арафатом — за роль у мирних переговорах в Осло, які поклали початок процесу передачі влади цивільній владі Палестинської автономії. 
 
Водночас політична діяльність Переса викликала також і критику. Вважають, що без нього не було б ізраїльських поселень на західному березі річки Йордан, а також атомного реактора в місті Дімона. Нерідко Переса навіть називали «батьком ізраїльської ядерної зброї». Він не раз зазнавав поразки у політичній кар’єрі: тричі програвав вибори, будучи кандидатом на пост прем’єра від партії «Авода» (Ізраїльська партія праці), а в 2000 році на голосуванні у Кнесеті поступився посадою президента кандидату від партії «Лікуд». Але після невдач Перес завжди святкував повернення на політичну арену.
 
Хоч як би було, але Перес залишиться в історії як один iз найвидатніших політиків Ізраїлю.  
 
Перес по смерті став донором, повідомив учора його особистий лікар. Ідеться про рогівку очей, їх отримають пацієнти, які потребують трансплантації. Згоду на це дала родина політика. 
У зв’язку зі смертю Переса, чинний президент Ізраїлю Реувен Рівлін учора перервав офіційний візит до України і відбув на батьківщину.