Після року чвар та конфліктів в Україні відновлюється єдиний пул найсильніших чоловічих баскетбольних клубів

29.09.2016
Після року чвар та конфліктів в Україні відновлюється єдиний пул найсильніших чоловічих баскетбольних клубів

«Хімік» та «Дніпро» виглядають фаворитами нового сезону суперліги. (Фото з сайта pobeda.od.ua.)

Удало пройшовши кваліфікацію чемпіонату Європи 2017 року, з відчуттям добре виконаної роботи гравці національної збірної можуть повністю переключитися на клубні змагання, які в п’ятницю стартують в Україні. У новому сезоні в українському баскетболі знову буде лише одна суперліга. Після річного розбрату всі найсильніші вітчизняні клуби знову гратимуть під одним «дахом». 

Торік на старт сезону вийшли дві незалежні колони: одну з них очолювала Федерація баскетболу України з її новим президентом Михайлом Бродським; покровителем другого ешелону була фінансова група «Приват». 
 
Не знайшовши спільної мови, конфліктуючі сторони провели два незалежних турніри. Нагадаємо, що найсильнішою командою чемпіонату України, котрий пройшов під егідою ФБУ, став южненський «Хімік», який у фіналі переміг новостворене «Динамо». А перемогу в «приватівській» суперлізі, перегравши у «золотій» серії «Будівельник», відсвяткував «Дніпро».
 
Щоправда, довгограючого конфлікту у принципових опонентів не вийшло. «Дуже сподіваюся на те, що всі негаразди в українському баскетболі залишилися в минулому. Із «Приват-лігою» закінчено, Коломойського вже не цікавить навіть футбол», — заявив улітку Михайло Бродський.
 
Новий «об’єднавчий» турнір розпочнеться матчем двох чемпіонів — «Хіміка» та «Дніпра». «Так сталося, що дві найсильніші команди останніх двох років зустрінуться між собою у першому турі. Я радий такому жеребу. Команда сповнена бажання зіграти успішно. Тим більше хлопці пам’ятають прикру поразку позаминулого року, коли вони «всуху» програли «хімікам» чемпіонську серію.
 
Тож ми серйозно налаштовуємося на цю гру. Думаю, буде цікаве протистояння», — відзначив президент «Дніпра» Валерій Кондратьєв. За його словами, після об’єднання український чемпіонат повертається на «топ-рівень». І дніпропетровський клуб розраховує показати тут максимальний результат. 
 
Загалом, у чемпіонаті країни візьмуть участь 11 команд — «БІПА» (Одеса), «Будівельник» (Київ), «Волиньбаскет» (Луцьк), «Дніпро» (Дніпро), «Запоріжжя», «Кремінь» (Кременчук), «Кривбас» (Кривий Ріг), «Політехнік» (Харків), «Хімік» (Южний), «Черкаські мавпи», «Миколаїв».
 
Зауважимо, що, окрім дніпропетровського клубу, з «приватівської» до «класичної» ліги також перебралися «Кремінь» та «Будівельник». До слова, в останніх у столиці конкурентів не буде — «динамівський» проект, схоже, був тимчасовим явищем, покликаним заповнити в Києві баскетбольний вакуум, що утворився після «переїзду» «Будки» в іншу лігу. Додамо, що місце найгіршої команди минулого чемпіонату — «Інфізу» — посів переможець вищої ліги, харківський «Політехнік». 

ФЕМІДА

На нещодавній зустрічі президентів клубів суперліги обговорювалося питання впровадження системи відеоповторів для суддів. З огляду на існування таких новацій у провідних європейських чемпіонатах — в Україні також хочуть втілити подібну практику.