Клінтон і Трамп: після першого раунду невелика перевага за Клінтон

28.09.2016
Клінтон і Трамп: після першого раунду невелика перевага за Клінтон

Експерти зазначають, що Трамп на дебатах підбріхував, а Клінтон виглядала впевненіше.

Увечері понеділка (о четвертій ранку вівторка за київським часом) двоє головних претендентів на президентське крісло США Хілларі Клінтон та Дональд Трамп зустрілися у першому турі теледебатів. Перша така зустріч між претендентами відбувалася у приватному Університеті Хофстра у передмісті Нью-Йорка і тривала півтори години. Теледебати транслювали вісім провідних телеканалів США та сотні телеканалів різних країн по всьому світу. Вважають, що лише у США аудиторія цього політичного шоу становила до 100 мільйонів осіб. Загалом перед виборами 8 листопада заплановано три тури таких теледебатів (наступні відбудуться 9 жовтня).

Згадати все!

Під час учорашніх дебатів обговорювався широкий спектр тем — від расової упередженості поліцейських та змін у податковій системі до кібератак на американські установи, війни з ісламськими екстремістами, створення нових робочих місць для американців, проблеми емігрантів, особистих якостей кандидатів та їх ставлення до расових меншин і жінок.
 
Обидва учасники дебатів не утрималися від спокуси та нагоди згадати промахи та скандальні епізоди з біографії суперника.
 
Так, Хілларі Клінтон звинуватила Дональда Трампа у тому, що він так і не оприлюднив свої податкові декларації. На що Трамп відповів: він обов’язково зробить це після того, як Клінтон викладе до публічного відома свою електронну кореспонденцію тих часів, коли вона очолювала Держдепартамент США. 
 
Про міжнародну політику майже не йшлося, бо це буде темою чергових дебатів. Але зов­сім обійти її не вдалося. «Дональд дуже добре відгукується про Володимира Путіна. Я була в шоці, коли Дональд публічно закликав Путіна викрадати інформацію про громадян США», — зауважила Клінтон.
 
Йшлося про адресований Росії заклик Трампа допомогти в пошуках 30 тисяч листів, які вона видалила після скандалу. Будучи держсекретарем США, пані Клінтон iз порушенням вимог вела службове листування з особистого облікового запису електронної пошти. Трамп натомість дорікнув
 
Клінтон у тому, що під керівництвом президента-демократа Барака Обами Сполучені Штати програють інформаційну війну в інтернеті з екстремістами.
 
Стосовно найгостріших особистих випадів, то Клінтон зазначила»: «Його (Трампа) безвідповідальне ставлення до ядерної зброї викликає глибоке занепокоєння. Чоловік, який може втратити здоровий глузд через публікацію у «Твіттері», має тримати свої пальці якомога далі від ядерної кнопки».
 
У відповідь Трамп заявив, що Клінтон узагалі не здатна бути президентом: «Вона не виглядає як президент, і їй бракує наснаги, аби бути президентом. Я так і казав раніше — їй бракує наснаги, і надалі так вважаю. Їй бракує енергії, щоб бути президентом цієї країни».

Боротьба за відсотки 

Оглядачі зробили висновок, що Хілларі Клінтон виглядала впевненіше за Дональда Трампа на перших дебатах. Їй вдалося обернути на свою користь закиди опонента щодо відсутності витримки, тоді як кандидат від республіканців не зміг повною мірою скористатися, наприклад, скандалом з електронними листами пані Клінтон, який виринув у дебатах лише ненадовго.
 
Як зазначили американські журналісти, які протягом усіх 90 хвилин дебатів перевіряли факти, згадані кандидатами, частіше грішив проти правди республіканець-мільярдер. Подекуди Дональд Трамп просто ухилявся від відповідей на неприємні запитання і переводив розмову на інші теми, як у випадку з його особистими податками.
 
За опитуванням, проведеним телеканалом Сі-Ен-Ен серед своїх глядачів, перемогу в цьому телевізійному протистоянні з великим відривом здобула Хілларі Клінтон. Інші експрес-опитування після першого туру також говорять про перемогу Клінтон, хоча не таку вже й значну. 
 
Дебати можуть схилити чашу терезів на користь одного з кандидатів: за останніми опитуваннями, розрив між Клінтон та Трампом скорочується і становить лише 2-4 відсотки на користь кандидатки від демо­кратів. Бізнесова агенція «Блумберг» провела експрес-опитування буквально перед початком дебатів, і воно показало, що рівень підтримки кандидатів однаковий — по 46%.
 
Найважливіше, що всі опитування громадської думки свідчать, що значна частина американців узагалі не довіряє жодному з двох претендентів. Приблизно 50% опитаних заявляють, що зроблять свій остаточний вибір стосовно одного з двох претендентів на підставі трьох турів теледебатів. Звідси і такий велетенський інтерес до них у США та світі.