Відповідальна ротація: Андрій Шевченко розраховує на «легіонерів»

28.09.2016
Відповідальна ротація: Андрій Шевченко розраховує на «легіонерів»

У роздумах над причинами непереконливих результатів української національної збірної в поєдинках проти рейтингових команд Старого світу вітчизняні експерти провели не один вечір. Шукаючи корінь цієї проблеми, найчастішим її джерелом знавці футбольної справи називали малий відсоток «легіонерів» у складі «синьо-жовтих».
 
В останні роки кількість представників іноземних чемпіонатів, які одягали форму нашої національної команди, взагалі була мізерною. Довгий час тим єдиним українським збірником, якому вдалося близько познайомитися з європейською футбольною ідеологією, був Анатолій Тимощук.
 
Він, нагадаємо, разом iз мюнхенською «Баварією» у сезоні 2012/2013 виграв Лігу чемпіонів. А на провальному для «синьо-жовтих» Євро-2016 статус «легіонера» з «топового» чемпіонату мав лише Євген Коноплянка. 
 
У своєму першому офіційному поєдинку на посту керманича збірної України Андрій Шевченко теж був змушений зробити ставку на «місцевих» виконавців. Ядро української збірної в поєдинку проти Ісландії у відборі на ЧС-2018 складали семеро представників «Шахтаря».
 
Були, щоправда, й «легіонери», утім і Євген Коноплянка, і Олександр Зінченко грали за «синьо-жовтих», не маючи на той момент абсолютно ніякої ігрової практики.
 
Водночас у наступних двох поєдинках відбору ЧС-2018 — проти Туреччини (6 жовтня) та Косова (9 жовтня) — не виключено, Андрій Шевченко переорієнтується на «іноземний легіон». Відколи в Європі розпочався новий сезон, у полі зору помічників Шевченка постійно перебувала ціла низка українських футболістів.
 
Іще не так давно переважна більшість наших новоспечених «легіонерів» грала за «Дніпро», проте після його «оптимізації» всі ключові виконавці дніпровського клубу опинилася за кордоном.
 
Попри те, що остаточної заявки на матчі проти турків та косоварів Андрій Шевченко ще не оголосив, прізвища «легіонерів» уже стали надбанням футбольної громади України. Вочевидь поява окремого листа виклику для «іноземців» була обумовлена складнiшою процедурою виклику футболістів на матчі своєї національної збірної. 
 
Хай там як, а вже найближчим часом до Козина прибудуть Денис Бойко («Малага», Іспанія), Артем Федецький («Дармштадт», Німеччина), Євген Шахов (ПАОК, Греція), Євген Коноплянка («Шальке», Німеччина), Олександр Зінченко (ПСВ, Голландія), Роман Зозуля («Бетіс», Іспанія), Артем Кравець («Гранада», Іспанія). До слова, в понеділок Кравець забив за свій новий клуб уже другий м’яч, щоправда, влучний удар українського форварда знову не допоміг «Гранаді» здобути залікові очки в прімері. 
 
Варто зауважити, що більшість представників цього легіонерського десанту наразі проводить зовсім мало часу на футбольному полі. Утім, з огляду на те, що в п’яти останніх офіційних поєдинках збірна України не здобула жодної перемоги, в найближчих поєдинках тренерський штаб «синьо-жовтих» буде змушений грати на результат.
 
У «топових» чемпіонатах Європи альтернативи такій філософії взагалі не існує, тож не виключено, що в матчах проти Туреччини та Косова Шевченко зробить ставку саме на «легіонерів».
 
«Попереду дуже важливі поєдинки, в яких гравцям знадобляться оптимальні кондиції. Ротації в складі збірної не уникнути, тому ми дуже відповідально підійшли до вибору гравців на майбутній збір», — заявив головний тренер української збірної.
 
До речі, «домашній» поєдинок проти команди Косова «синьо-жовті» зіграють у Кракові на стадіоні «Краковія».