Діти, які мало сплять, мають зайву вагу та нестабільну поведінку

27.09.2016
Діти, які мало сплять, мають зайву вагу  та нестабільну поведінку

Діти, які недосипають, можуть мати проблеми з поведінкою і зайвою вагою... (Фото з сайта nashimalishi.ucoz.com.)

«У сні дітки ростуть, тож гарних снів і на добраніч», — після вечір­ньої казки каже мама малюку. За висновком лікарів, діти, які мало сплять, можуть мати проблеми з поведінкою і зайвою вагою. Про важливість денного і нічного відпочинку для  дитячого організму педіатри говорять давно. 
 
Недавно медики з Університету Окленда в Новій Зеландії обстежували здоров’я 600 дітей у зв’язку з тривалістю їхнього сну протягом чотирьох періодів: коли дітям було декілька місяців, коли виповнився рік, у три з половиною роки і в семирічному віці.
 
Середній час сну, за висновком дослідників, становив 10 годин. Улітку та у вихідні дні тривалість сну була коротшою на півгодини, взимку малюки спали на 40 хвилин більше.
 
Медики з’ясували закономірність: діти, які спали менше дев’яти годин на добу, мали зайву вагу і збільшення жирової тканини тіла на 3%. Водночас педіатри зауважили, що короткий дитячий сон був пов’язаний з емоційними розладами та нестабільною поведінкою.
 
Учені також виявили закономірність між якістю сну дитини та мікрокліматом у сім’ї. І дійшли висновку: що частіше батьки сваряться при дітях, то гірше ті сплять. А коли дитина безуспішно намагається заснути, раз у раз прокидається і не спить через галас або спить, але тривожним сном, це впливає на увагу і здатність до навчання.
 
Крім того, лікарі давно помітили, що діти, які ростуть у конфліктних сім’ях, більш схильні до розладів поведінки і неврозу.