Свято на сербській вулиці: референдум боснійських сербів може призвести до розвалу країни

27.09.2016
Свято на сербській вулиці: референдум боснійських сербів може призвести до розвалу країни

Мілорад Додік на кожному кроці закликав сербів до участі в референдумі.

Минулої неділі на забороненому судом референдумі боснійські серби з рекордним результатом підтримали святкування Дня Республіки Сербської, яке припадає на 9 січня. У країні побоюються, що це призведе до нових міжетнічних конфліктів, повідомляє «Німецька хвиля».
 
Ідею святкування Дня Республіки 9 січня підтримали більш як 99 відсотків учасників голосування. З 1,2 мільйона мешканців Республіки Сербської в голосуванні взяли участь приблизно 60 відсотків.
 
Конституці­й­н­ий суд Боснії і Герце­го­ви­ни заборонив цей референ­дум. Він визнав його дискримінаційним щодо інших націй, які проживають у країні. Його проведення також засудили країни Заходу.
 
Побоювання полягають у тому, що 9 січня 1992 року було проголошено Республіку Сербську, а три місяці по тому розпочалася крово­пролитна Боснійська громадянська війна за втручання Сербії, яка тривала до часу підписання 1995 року мирних Дейтонських угод.
 
У збройному конфлікті загинули понад 100 тисяч людей. Тому існують побоювання, що визнання 9 січня національним святом може з новою силою розпалити міжетнічні конфлікти в Боснії і Герцеговині та призвести цю й так крихку за конструкцією країну до розпаду.
 
Наразі ж мешканці Республіки Сербської — православного анклаву в складі переважно мусульмансько-хорватської Боснії і Герцеговини — святкують результати референдуму. «Я пишаюся народом Республіки Сербської. Пишаюся усіма, хто голосував сьогодні.
 
І я повинен сказати: ганьба всім сербам, які не прийшли на референдум. Це голосування не має нічого спільного з озлобленістю або ненавистю. Це референдум про майбутнє нашого народу. І саме тому я оголошую, що це був наш спільний успіх», — сказав президент Республіки Сербської Мілорад Додік, який зініціював проведення референдуму.
 
Тим часом член президії Боснії і Герцеговини від боснійських мусульман Бакир Ізетбеговіч звинуватив Мілорада Додіка в підготовці плебісциту про проголошення незалежності. І мав для цього підстави. Додік підтвердив свої наміри провести в 2018 році референдум щодо незалежності Республіки Сербської від Боснії і Герцеговини.
 
Прем’єр-міністр Сербії Александар Вучич не висловив офіційної підтримки проведенню референдуму. Раніше проти референдуму висловилися США та ЄС. Вашингтон і Брюссель погрожували санкціями у тому випадку, якщо волевиявлення відбудеться. Натомість Росія проведення референдуму підтримала.