Дали жару: Рада розглянула законопроекти, що стосуються енергетичної сфери

23.09.2016
Дали жару:  Рада розглянула законопроекти, що стосуються енергетичної сфери

Нардеп від БПП Ольга Бєлькова (в центрі) представляла в Раді законопроект про Нацкомісію з регулювання енергетики та комунальних послуг.

Перед початком політичного сезону багато експертів пророкували у стінах ВР «гарячу осінь». Проте поки що все спокійно. Вчора Верховна Рада тихо-мирно заглибилася у законодавство, пов’язане з енергетичною сферою, й ухвалила такі законопроекти. 
 
По-перше, закон про ринок електроенергії (237 голосів «за», прийнятий у першому читанні).
 
Нагадаємо, що цей документ важливий тому, що Україна має зобов’язання перед західними партнерами — реформувати сферу енергетики. Зараз уся електроенергія, яка виробляється в Україні, продається за регульованою ціною на Оптовому ринку електроенергії, оператором якого є ДП «Енергоринок». 
 
Потім вона постачається споживачам через обленерго, які посідають монопольне становище в кожному регіоні. Згідно з дослі­дженням Антимонопольного комітету, нинішня ситуація призвела до того, що між виробниками електроенергії та її імпортерами немає цінової конкуренції. Тому вони не зацікавлені в боротьбі за споживача, що відбивається на ціні і на якості послуг.
 
Згідно з новими правилами, виробники зможуть продавати свою енергію на різних ринках у різні відтинки часу (ринок двосторонніх контрактів, ринок «на добу вперед», внутрішньодобовий ринок, балансувальний ринок, ринок допоміжних послуг), при цьому ціну буде встановлювати не Нацкомісія, а ринок. Для споживачів це означає, що вони зможуть вибирати «тарифні пакети».
 
При цьому в законодавство вводиться поняття трейдера.  Це суб’єкт господарювання, чия діяльність полягає винятково в перепродажі електричної енергії, крім продажу споживачам. Виробник, трейдер і постачальник електроенергії не зможуть належати одному власникові. 
Отож мета законопроекту — створення ринкових умов за європейським зразком у секторі електроенергетики. Очікується, що він дасть змогу Україні інтегруватися в Європейську енергомережу замість російської і зніме ціноутворення на електроенергію та вугілля з ручного режиму.
 
Наступний важливий крок. Верховна Рада прийняла в другому читанні проект закон про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг. Депутатський корпус дав 250 голосів «за». 
 
Що нового в цьому законопроекті? По-перше, методи формування НКРЕКП. Було вирішено, що особовий склад цієї структури визначатиме конкурсна комісія, до якої увійдуть два члени за Пропозицією президента, два — за пропозицією Верховної Ради, а також один член за пропозицією Кабміну (за поданням Міненерговугілля). 
 
По-друге, сфера діяльності НКРЕКП визначена як «державне регулювання, моніторинг і контроль за діяльністю суб’єктів господарювання у сфері енергетики і комунальних послуг». У  галузі енергетики Нацкомісія регулюватиме діяльність iз виробництва, передачі, розподілу та постачання електричної енергії, а щодо комунальних послуг наглядатиме за виробництвом теплової енергії, централізованого водопостачання та водовідведення, а також за переробкою та захороненням побутових відходів.
 
Очікується також, що най­ближчим часом парламент у першому читанні розгляне законопроект про внесення змін до Бю­джетного кодексу України (щодо впорядкування системи надхо­дження і використання коштів із рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу і газового конденсату). Це також буде кроком до наведення ладу в енергетичній царині.

А ТИМ ЧАСОМ...

Голова Нацполіції Хатія Деканоїдзе закликала Верховну Раду України підготувати законодавчу базу для Національної поліції. Про це вона сказала на засіданні профільного комітету Верховної Ради в середу, 21 вересня. Вона підкреслила, що законодавча підтримка поліцейської реформи освіти також необхідна з боку Верховної Ради. Іще Деканоїдзе закликала нардепів звернути увагу на «закон Савченко». Нагадаємо, що раніше голова Нацполіції заявила, що відомство страждає від «кадрового голоду».