«Чорного ворона» Василя Шкляра зніматимуть за державний кошт

23.09.2016
«Чорного ворона» Василя Шкляра зніматимуть за державний кошт

Результати Дев’ятого конкурсного відбору кінопроектів, що отримають державне фінансування, оголосили 21 вересня у київському кінотеатрі «Жовтень».
 
Цей відбір відзначився рекордною кількістю поданих заявок. Під час  першого етапу члени Експертної комісії опрацювали 172 кінопроекти. Дев’ять десятків із них були допущені до другого етапу, який відбувався у форматі відкритих пітчингів.
 
Нагадаємо, що конкурс було оголошено наприкінці травня 2016 року відповідно до Порядку, затвердженого Міністерством культури України, аби за його результатами сформувати Програму виробництва та розповсюдження національних фільмів на 2016/2017 роки.
 
Зокрема, ігрові та неігрові фільми приймалися у кількох тематичних напрямах: про героїзм воїнів, які брали участь у захисті України в роки Другої світової війни та під час проведення антитерористичної операції; до 100-річчя проголошення Української Народної Республіки (у 2017 році); до 100-ї річниці  бою студентів під Крутами (у 2018 році).
 
За результатами пітчингів експерти рекомендували Державному агентству України з питань кіно включити до Програми претендентів, які отримали середню оцінку не менше 35 балів включно, а це — 48 кінопроектів. 
 
«Я надзвичайно задоволений результатами чергового конкурсного відбору, — не приховував емоцій голова Експертної комісії з питань кінематографії Андрій Дончик. — На мій погляд, раніше нам не завжди вдавалося досягнути балансу між фестивальним кіно і фільмами для широкої глядацької аудиторії. Цього разу ситуація змінилася і сучасні українські фільми зможуть зацікавити не лише вибагливих кінокритиків, а й матимуть успішну прокатну долю».
 
«Дуже приємно констатувати, що якість кінопроектів росте від відбору до відбору, — додав Пилип Іллєнко, голова Держкіно. — Багато проектів мають високий рівень і перед експертами стояло важке завдання, бо те, що ми бачили, можна назвати справжньою конкуренцією».
 
За державний кошт екранізують, зокрема роман Василя Шкляра «Залишинець. Чорний ворон», зніматимуть художній фільм «Роман з Крутами» і неігрове кіно «Михайло Грушевський: вірю в Україну» та «Крути. Історія перемоги».