Сміттєві війни: Дніпропетровщина стала горою проти львівських відходів

21.09.2016
Сміттєві війни: Дніпропетровщина стала горою проти львівських відходів

Мешканцям Синельникового і свого сміття вистачає...

Весь минулий тиждень Дніпропетровщину лихоманило від... сміття. Причому не свого, а львівського. Спершу невдоволені жителі околиці Дніпра — Діївки — перекрили трасу на Кривий Ріг, протестуючи проти використання сміттєзвалища поблизу їхнього мікрорайону для утилізації побутових відходів зі Львова. Акцію ініціювали будинкові комітети мікрорайону. Саме через чужі відходи, на думку місцевих жителів, територія полігону «Еко Дніпро» збільшилася майже вдвічі.
Того ж дня міська влада заявила, що Дніпро більше не прийматиме на свій полігон сміття зі Львова, адже термін дії домовленості між містами спливає 13 вересня. Загалом, за даними посадовців міськради, місто взяло на утилізацію майже 8,8 тисячі тонн сміття зі Львова, однак умови договору між містами не відомі.

По коліна у смітті 

Міський голова Львова Андрій Садовий тим часом заявляє про сміттєву блокаду міста Лева. «Ми вже перейшли рубіж 100 днів, коли Львів перебуває у сміттєвій блокаді. Як ви знаєте, був підпал нашого полігону. Мета була дуже проста — заблокувати вивезення відходів зі Львова.
 
Зразу ж заблокували всі полігони, що розташовані на території області, було поставлено завдання — завалити місто сміттям», — наголосив львівський мер у ефірі «Голосу столиці».
 
Андрій Садовий, по суті, повторив свої слова, сказані раніше, що у травні цього року найбільше сміттєзвалище міста підпалили навмисно, аби поховати Львів у відходах і «поставити його на коліна».
 
Упродовж місяця зі Львова треба вивозити близько 700 тонн сміття щоденно. Отож Андрій Садовий звернувся по допомогу до всіх мерів України, мав розмову з цього приводу і з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.
 
Дехто львівську владу почув. Першим вантажівки з відходами прийняв київський сміттє­спалювальний завод «Енергія», отримуючи щодня до 200 тонн львівського непотребу. Потім Львову допомагав Житомир — місцеве звалище приймало до 50 тонн чужих відходів. Але місцеві жителі почали протестувати. 
 
Після цього Садовий озвучив було інформацію про вивезення відходів до Миколаєва, а тепер заявляє, що політики це унеможливили. «Тобто, було чітке завдання — поставити Львів на коліна, тому що не подобається позиція Садового, не подобається позиція «Самопомочі», треба провчити.
 
Але хочуть провчити українців. Це серйозний удар у спину. Де ж та гідність iз боку нашої влади, яка стоїть і посміхається?» — заявив львівський міський голова.

Насмітили аж біля Дніпра... 

Але найбільші пристрасті сколихнули містечко Синельникове неподалік Дніпра. Лише в одну з ночей минулого тижня на місцевий полігон побутових відходів прибули відразу 28 сміттєвозів зі Львова і вивалили 537 тонн відходів, що є майже добовою нормою міста Лева.
 
Місцеві активісти прибули на місце події просто посеред ночі. Там і застали фури з номерами інших областей. Водії категорично відмовилися щось пояснювати. Після цього активісти заблокували автівки й викликали наряд поліції. А у трьох вантажівок, для підтвердження серйозності своїх намірів, по­проколювали шини.
 
«Ми виявили, що замовником є львівська фірма «АВЕ Львів», яка займається сортуванням сміття, втім далі накладні не заповнені. У сторожці ми знайшли акт — 28 фур за день. Ми заблокували автомобілі», — розповів депутат Дніпропетровської обласної ради від ВО «Батьківщина» Володимир Хорішко. 
 
За повідомленням водіїв, уже впродовж 160 днів по всій Україні розвозять сміття без зазначення кінцевого пункту приймання.
 
«Зранку заступник міського голови повідомив мені, що вони проти львівського сміття, що полігон маленький, призначений для невеликого міста, і вони вживатимуть заходів», — додав Володимир Хорішко. 
 
Полігон під Синельниковим має площу лише два на два кілометри із заглибленням 3-4 метри. Відходами він і без того завалений і перебуває на межі закриття. Львівське сміття вивалили просто зверху. За свідченням активістів, якщо його почнуть спалювати, то вогонь розповсюдиться на 10-12 кілометрів. Наразі люди організували на полігоні постійне чергування і вимагають рішучих дій від місцевої влади. 
 
Синельниківська влада тим часом відреагувала оперативно — на сесії міськради. Депутати прийняли рішення про заборону завезення львівського сміття на місцевий полігон. 
 
Тим часом Синельниківський міський відділ Національної поліції України повідомив про відкриття кримінального провадження за частиною 1 статті 239 Кримінального кодексу України — забруднення або псування земель. Стаття передбачає покарання — штраф до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян чи позбавлення права обіймати певні посади до трьох років.
 
Отож доводиться говорити про патову ситуацію для Львова. Причому вирішальним має стати саме найближчий місяць, після спливу якого міська влада планує розпочати рекультивацію свого полігону. Ці роботи мають завершити за два роки, а далі — збудувати найсучасніший в Україні завод, що перероблятиме 75-80% відходів.
 
Але до того треба ще дожити. Дожити за ситуації, коли фактично вся Україна, розбурхана ЗМІ, вже повстала проти «сміття від Садового». Як не крути, ця проблема здається вже не локальною, а загальнодержавною.