Земельний бумеранг: ГПУ може звинуватити Кернеса і Добкіна у створенні злочинної організації

20.09.2016
Земельний бумеранг: ГПУ може звинуватити Кернеса і Добкіна у створенні злочинної організації

Геннадію Кернесу і Михайлу Добкіну нині непереливки. (Фото з сайта liga.net.)

Зовні все нагадувало добре організовану спецоперацію: оперативники СБУ, підрозділ «Альфи» та слідчі Генпрокуратури прийшли з обшуками не лише до Харківської міськради, а й помешкань чиновників, які можуть бути причетні до сумнівного розподілу елітних земельних ділянок. У центрі видовищного скандалу опинилися мер Геннадій Кернес і депутат Верховної Ради від «Опозиційного блоку» Михайло Добкін, завдяки чому справа набула ще й політичного відтінку. Робота столичного десанту тривала з раннього ранку до пізнього вечора й завершилася вилученням із канцелярії міськради необхідних для розслідування документів. Правоохонці запевняють — обшуки триватимуть кілька днів, але поки що фігурантам «спецоперації» не висунули жодного офіційного звинувачення. 

«Космічні» схеми

Причину «захоплення» людьми у камуфляжі готелю «Національ» — домашньої резиденції пана Кернеса, — Генпрокурор Юрій Луценко пояснив уже через кілька годин після початку обшуку.
 
За його словами, цього разу харківські високопосадовці потрапили в поле зору слідчих через оборудки із землею, яку передавали до приватних рук за схемою свого столичного колеги.
 
«Всі, хто живе в Києві, цю схему знають, — повідомив він. — «Незабвенный Космос», він же міський голова Черновецький, брав 100 студентів, оформляв їх як кооператив, відводив їм землю. Того ж самого дня вони віддавали цю землю через нотаріуса потрібним людям. Схема по-харківськи була схожою. Керівництво міста оформлювало житлові кооперативи і надавало їм міську землю.
 
Щасливцями на землю в центрі Харкова, в престижних районах, ставали наближені до керівництва міста люди, члени родин міського керівництва, їхні бізнес-партнери, політичні діячі, причому з різних політичних сил, і останнє — судді та співробітники правоохоронних органів. Це схема про те, як еліта Харкова роздерибанила понад 600 гектарів міської землі».
 
Через використання цих схем, за словами Юрія Луценка, міська казна в період з 2008 по 2014 роки недоотримала 4 мільярди гривень. У той перід містом почергово керували Кернес із Добкіним.
 
Найбільша площа — 236 гектарів, — була відсуджена в 2010 році. Підставою для виділення землі у Харкові, як і в Києві під час мерства Леоніда Черновецького, був на той момент ще чинний Житловий кодекс часів СРСР. Згідно з останнім, новостворені кооперативи мали право безкоштовно отримувати ділянки для будівництва. 
 
Цією радянською юридичною нормою і скористалися українські чиновники. Але у правоохоронців є підозра, що при цьому в їхніх схемах кількість членів самих ЖБК у реальності могла не відповідати встановленим нормативам. Та й самі учасники процесу не завжди вкрай потребували поліпшення житлових умов, як того вимагав старий документ.
 
«Керівництво міста, — повідомив Юрій Луценко, — створило злочинну організацію. Потім готувало документи про фіктивні житлові кооперативи, яким передавало комунальну землю. Деякі документи ми вже знайшли».
 
Усього в Харкові для роботи цих схем, за словами правоохоронців, було створено 98 ЖБК, діяльність та членство яких суперечать вимогам законодавства і виключають передачу землі безкоштовно. Через них удалося вилучити 654 гектари землі в найпрестижніших куточках міста. 
 
Уперше столичні правоохоронці зацікавилися земельними проектами мерії майже два роки тому.
 
«Ми сьогодні дізналися з обґрунтування судової санкції на обшук, що справа була порушена 8.11.2014 року, — каже адвокат Геннадія Керенса Юлія Плітньова. — Кримінальне провадження порушено за трьома статтями: стаття 191 ч. 5 — це розкрадання в особливо великих розмірах, ст. 364 — посадовий злочин і 255-та — створення злочинної організації. Два роки Генпрокуратура розслідувала справу. І от із приходом нового Генпрокурора почали проводитися ті чи інші слідчі дії. Раніше жодного разу до нас не зверталися». 
 
У день обшуків стало відомо, що в списку підозрюваних, окрім Добкіна з Керенсом, є також керівник юрдепартаменту міськради Володимир Ковальов, головний архітектор міста Сергій Чечельницький і вже колишній керівник Харківського управляння Держкомзему Юрій Санін.
 
Виникли певні запитання і до кількох депутатів Верховної Ради. Юрій Луценко каже, що Генпрокуратура може ініціювати зняття з них недоторканності, якщо у вилучених документах знайдуть їхні особисті підписи або інші ознаки правопорушень.
 
До ЗМІ потрапив також графічний план із портретами головних фігурантів гаражно-кооперативної історії, де по пунктах розписані всі етапи відчуження землі. 

Чиї гектари?

У Михайла Добкіна, який свого часу займав посаду і мера Харкова, і голови облдержадміністрації, неприємності через землю почалися ще позаминулого року. «Я хочу сказати, що йдеться не про конкретні земельні ділянки, — роз’яснив він деталі висунутих йому звинувачень. — Генпрокуратура вирішила оскаржити в суді процедуру виділення земельних ділянок.
 
Особисто я сьогодні вперше почув про цю справу. Генпрокуратура вважає, що ті документи, які шукають, зможуть свідчити про скоєння якихось протизаконних дій. Я ж як юрист, на відміну від Генпрокурора, давно вивчив ці документи, бо, а ви маєте про це знати, — починаючи з 2014 року, з цього самого питання, але не в рамках цієї кримінальної справи, я пройшов уже 5 судів. Чотири з яких виграв. А 5-й суд знову призначив новий розгляд. Я виграв справу стосовно того, що нібито щось неправильно оформляв».
 
Маєток пана Добкіна побудований на землі, яку міськрада виділила одному зі згаданих ЖБК. Минулого року місцева прокуратура кілька разів поспіль намагалася повернути цей актив харківській громаді, але місцеві суди щоразу відмовляли в задоволенні позову.
 
Після однієї з таких відмов (Господарський суд не дав «добро» на повернення «ділянки Добкіна») біля помістя нардепа сталася досить резонансна подія. Дві сотні молодих людей у балаклавах оточили помістя, вимагаючи діалогу з господарем.
 
Зовні склалося враження, що це патріоти прийшли розібратися з невгамовним проросійським політиком, тому їх заяви про незаконне виділення землі тоді ніхто не сприйняв усерйоз. Аби підкреслити політичний підтекст висунутих йому звинувачень, а заодно і навислу над ним небезпеку, нардеп навіть попросив правоохоронців надати йому охорону.
 
Втім це не допомогло Михайлу Добкіну остаточно владнати свою земельну проблему на законодавчому рівні. У січні цього року Вищий господарський суд скасував рішення місцевих господарських судів, указавши на «передчасність висновків попередніх інстанцій, зроблених із неповним з’ясуванням обставин справи», і направив справу на повторний розгляд.
 
А тепер ще й співробітники Генпрокуратури прибули з дозволом Печерського суду столиці на обшуки. 

Політика чи кримінал?

Як і слід було очікувати, Геннадій Кернес, Михайло Добкін та їхні адвокати одразу почали говорити про політичну помсту.
 
«Чому саме зараз з’явилася судова санкція? — сказав мер на прес-конференції. — Думаю, напевно, чогось вичікували, бо, як я розумію, можна було в будь-який час після революції висунути мені будь-які звинувачення в злочині проти народу. Землю виділяє винятково міська рада. Не міський голова, не секретар міської ради, не директор юридичного департаменту, а депутати міської ради. До того, як виділяється земля, проходять певні узгодження в, зокрема, державних органах влади».
 
Уже традиційно пан Кернес запідозрив у замовленні справи проти нього свого вічного опонента Арсена Авакова, доповнивши список власних недоброзичливців прізвищем радника міністра МВС Антона Геращенка та самого Юрія Луценка, з яким у нього теж є давня неприязнь.
 
І Кернес, і Добкін заявили, що тікати за межі країни наміру не мають. Більше того, народний депутат підкреслив, що в сьогоднішній Україні сісти до в’язниці за свої переконання не менш почесно, ніж у роки війни «кинутися з гранатою на перекіс німецькому танку». 
 
У свою чергу Юрій Луценко переведення стрілок у бік політики категорично заперечує.
 
«Стара шарманка про «політичні переслідування» не допоможе, — сказав він. — Вкрасти у міста 4 мільярди і поселити на елітних гектарах своїх родичів, друзів, потрібних політиків та правоохоронців, — кримінальний злочин, і за нього буде відповідальність. Жодних політичних мотивів я не вбачаю, бо обшуки відбуваються у людей, які в різні періоди були в різних партіях і різного спрямування. Тому будь-які закиди в політизації процесу відкидаю, хоча б тому що це перша наша справа, яка потім буде дублюватися в інших містах».
 
Але попри все наразі жодного нового кримінального провадження поки що не відкрито. За словами Генпрокурора, для цього необхідно вивчити всі документи, провести графологічні експертизи і допити посадових осіб.
 
«Адже йдеться не просто про розкрадання, — уточнив він. — Йдеться про створення злочинної організації».
 
Про судову перспективу резонансної справи саме в такій трактовці, враховуючи вітчизняні реалії, сьогодні мало хто вірить. Але, на думку депутата міськради та активіста харківського «Антикорупційного центру» Ігоря Черняка, у правоохоронців усе може скластися, якщо вони звернуть увагу на так звану «кумівську» складову земельної історії.
 
«Основними «вигодополучателями» цієї схеми були, перш за все, керівництво міста і на той час області та, відповідно, їхнє близьке оточення, — сказав він. — Тому можна просто провести аналіз щодо конкретних прізвищ і стане ясно, що йдеться про людей, пов’язаних спільним бізнесом. Після цього ми, напевно, зможемо говорити: частина ділянок переходила до власності тих самих чиновників, які ухвалювали ці рішення».