Закономірний рекорд: українські паралімпійці посіли в загальному протоколі третє місце

20.09.2016
Закономірний рекорд: українські паралімпійці посіли  в загальному протоколі третє місце

Паралімпіаду в бразильському Ріо українські спортсмени завершили з феноменальним результатом, уперше в історії потрапивши в «топ-3» країн-медалісток. (Фото з сайта sport.unian.ua.)

Такої кількості нагород, яку вибороли наші співвітчизники на XV літній Паралімпіаді в Ріо, українські спортсмени-інваліди раніше не здобували. На свої головні змагання чотириріччя до Бразилії вони вирушали слідом за українськими олімпійцями, котрі на ХХХІ літніх Іграх показали найгірший за всі роки незалежності результат, розжившись скромними 11 медалями.
 
А от наші паралімпійці з Південної Америки повертаються з рекордним ужинком, уперше в своїй історії вигравши більше сотні нагород. Загалом, узявши 117 медалей, з яких 41 має золотий відблиск, 37 — срібний, а 39 — бронзовий, «синьо-жовті» потрапили до трьох найсильніших збірних Паралімпіади, пропустивши в медальному заліку поперед себе лише команди Китаю (107 золотих — 81 срібна — 51 бронзова відзнака) та Великої Британії (64 — 39 — 44). Нагадаємо, що на двох попередніх Паралімпіадах — у Пекіні та Лондоні — українська збірна фінішувала на четвертому місці. Цього ж разу синьо-жовта команда покращила свій і медальний, і позиційний доробок.
 
Примітно, що в «топову трійку» потрапили українці й у табелі про ранги мультимедалістів бразильської Паралімпіади. Здобувши п’ять відзнак найвищої проби та три «срібла», харківський плавець Максим Кріпак став другим у цьому протоколі. До речі, саме плавці зробили найбільший внесок у загальний успіх нашої паралімпійської збірної, вигравши близько третини медального комплекту.
 
Як свідчить прес-служба Національного комітету спорту інвалідів, плавецька збірна, складена з 45 спортсменів, розжилася 32 відзнаками, 17 з яких — золоті. А герой Ріо — Кріпак — за кількістю цінних медалей перевершив рекорд свого колеги Віктора Смирнова, котрий у 2004 році в Афінах «виловив» 5 золотих, 1 срібну та 1 бронзову медалі. Зрештою, краще українських паралімпійців у басейні Ріо працювали лише китайці.
 
Власне феноменальний успіх українських плавців-інвалідів, як, загалом, і здобуток усієї паралімпійської команди має логічне пояснення. За високими результатами, котрі, починаючи з Афін-2004, демонструє українська збірна, стоїть персона умілого організатора Валерія Сушкевича, котрий упродовж 20 років очолює Національний комітет спорту інвалідів.
 
Дарма, що після анексії Криму Україна втратила центр паралімпійської підготовки в Євпаторії. Попри це, знайшлися у наших паралімпійців сили й можливості для достойного виступу в Ріо, де, до слова, через допінгову дискваліфікацію в повному складі була відсутня російська команда, котра в Лондоні посіла високе друге місце в загальному заліку.
 
Без сумніву, частину «російських нагород» вибороли саме українські спортсмени-інваліди, за що тепер мають отримати від нашої держави обіцяні призові. Як говорив перед стартом Паралімпіади-2016 міністр молоді та спорту Ігор Жданов, на чемпіонів очікують близько 40 тисяч американських доларів, володарі срібних нагород отримають — до 26 тисяч, бронзові медалісти — до 18 тис. доларів».