Послідовна підтримка: фінал наступного розіграшу Суперліги пройде в Києві на НСК «Олімпійський»

16.09.2016
Послідовна підтримка: фінал наступного розіграшу Суперліги пройде в Києві на НСК «Олімпійський»

На НСК «Олімпійський», де пройде фінал наступного розіграшу ЛЧ, київські динамівці програли дебютний поєдинок поточної Суперліги. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Як би не мріяли флагмани українського футболу разом зі своїми вірними фанатами виграти Лігу чемпіонів, найближчим часом утілити в життя свої фантазії ні «Шахтарю», ні «Динамо» не вдасться, адже за останні кілька сезонів наші гранди суттєво віддалилися від команд-орієнтирів, які диктують моду в європейському футболі.
 
Навіть мінімальної кількості зіграних нашими повпредами поєдинків у цьогорічному розіграші Суперліги виявилося достатньо, аби зрозуміти рівень українського клубного футболу.
 
Змінивши в літнє міжсезоння тренера, в новому розіграші Ліги чемпіонів амбіційний «Шахтар» спіткнувся на скромному «Янг бойзі» зі Швейцарії, не пройшовши далі третього кола кваліфікації.
 
Чемпіони України — динамівці — свої єврокубкові виступи розпочали з «еліт-раунду» ЛЧ, проте, розгубивши в порівнянні з минулим сезоном частину свого кадрового потенціалу, в поточному розіграші «біло-сині» серйозно ризикують зіштовхнутися з роллю аутсайдера «пульки». Торік «Динамо» вперше за 17 років пробилося до «плей-оф» Суперліги, нині ж підопічні Сергія Реброва не справляють враження клубу, готового боротися за місце в 1/8 фіналу ЛЧ.
 
У стартовому поєдинку групового раунду ЛЧ-2016/2017 «біло-сині» на власному полі програли італійському «Наполі» (1:2), неабияк засмутивши своїх уболівальників безвольною грою в обороні. Одна справа, коли нервує й помиляється дебютант Суперліги — 18-річний Віктор Циганков. Коли ж дитячих ляпів припускаються досвідчені Сергій Сидорчук, Домагой Віда та Олександр Шовковський, виникають зов­сім інші емоції. Пам’ятаючи свій кількарічної давнини невдалий візит на НСК «Олімпійський», де неаполітанці програли «Дніпру» битву за вихід до фіналу Ліги Європи-2014/2015, «Наполі» готувався до серйозної дуелі з чемпіоном України. Проте завдяки «подарункам» динамівського захисту на чолі з 41-річним капітаном Шовковським та вмілій грі головою польського велетня Аркадіуша Міліка команда Мауріціо Саррі здобула в Києві, можна сказати, вельми легку перемогу.
 
Здається, Сергій Ребров та К°, загалом, мають бути неабияк вдячні спортивній долі, що в груповому раунді ЛЧ-2016/2017 їм не випало, як того хотів бразильський форвард «Динамо» Мораес, грати з європейськими грандами — «Барселоною» чи «Баварією», котрі розпочали похід за Кубком чемпіонів зі знущальницьких розгромів над «Селтіком» (7:0) та «Ростовом» (5:0) відповідно.
 
Хай там як, а вже в наступному євросезоні на український футбол чекає мега-видовище. Учора в Європейському футбольному союзі вирішили провести фінал Ліги чемпіонів-2018 у Києві. Успішно впоравшись з обов’язками співгосподаря Євро-2012 й на високому рівні організувавши фінал цього турніру, у Києва були вагомі аргументи в боротьбі за прийом головного поєдинку найпрестижнішого клубного турніру Старого світу сезону-2017/2018. 
 
Бажання провести фінал ЛЧ у столиці України наші футбольні функціонери виказували давно, проте реалізувати свої грандіозні задуми їм вдалося лише після появи в УЄФА нового керманича. Наступного дня після обрання словенця Александера Чеферіна президентом Європейського футбольного союзу — 48-річний юрист, перемігши опонента з Голландії Міхаела ван Граага, прийшов на зміну дискваліфікованому за фінансові махінації Мішелю Платіні, — виконком УЄФА делегував Києву право на організацію та проведення фіналу ЛЧ. «Це не лише прояв довіри, свідоцтво ґрунтовності й аргументованості заявки Києва та НСК «Олімпійський», а й демонстрація послідовності УЄФА. Для багатьох зарубіжних гостей сьогоднішній Київ — це не лише колиска слов’янського світу, одна з перлин світової історії і архітектури, а й символ України, що оновлюється. І в цьому плані рішення виконкому УЄФА — це своєрідний акт підтримки українського народу в його боротьбі за незалежність, демократію і справедливість», — заявив один із віце-президентів УЄФА, почесний голова ФФУ Григорій Суркіс. 
 
ТАБЛО
 
Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 1-й тур. Група А. «ПСЖ» (Франція) — «Арсенал» (Англія) — 1:1, «Базель» (Швейцарія) — «Лудогорець» (Болгарія) — 1:1.
Група В. «Динамо» (Україна) — «Наполі» (Італія) — 1:2 (Гармаш, 26 — Мілік, 36, 45; вилучення: Сидорчук, 68 («Д»)); Д: Шовковський, Макаренко, Віда, Хачеріді, Антунеш, Сидорчук, Рибалка (Корзун, 82), Гармаш, Ярмоленко, Мораес (Гладкий, 87), Циганков (Гусєв, 74), Н: Рейна, Хісай, Альбіоль, Кулібалі, Гулам, Аллан, Жоржіньйо, Гамшик (З’єлінський, 62), Кальєхон, Мілік (Габбьядіні, 82), Мертенс (Інсіньє, 73)), «Бенфіка» (Португалія) — «Бешикташ» (Туреччина) — 1:1.
Група С. «Барселона» (Іспанія) — Селтік» (Шотландія) — 7:0, «Манчестер Сіті» (Англія) — «Боруссія» (М, Німеччина) — 4:0.
Група D. «ПСВ» (Голландія) — «Атлетико» (Іспанія) — 0:1, «Баварія» (Німеччина) — «Ростов» (Росія) — 5:0.
Група Е. «Байєр» (Німеччина) — ЦСКА (Росія) — 2:2, «Тоттенхем» (Англія) — «Монако» (Франція) — 1:2.
Група F. «Реал» (Іспанія) — «Спортинг» (Португалія) — 2:1 , «Легія» (Польща) — «Боруссія» (Д, Німеччина) — 0:6.
Група G. «Порту» (Португалія) — «Копенгаген» (Данія) — 1:1, «Брюгге» (Бельгія) — «Лестер» (Англія) — 0:3.
Група H. «Ювентус» (Італія) — «Севілья» (Іспанія) — 0:0, «Ліон» (Франція) — «Динамо» (Зг, Хорватія) — 3:0