Панама-мама і блудний син: вирішується питання екстрадиції Владислава Каськіва

09.09.2016
Панама-мама і блудний син: вирішується питання екстрадиції Владислава Каськіва

Владислав Каськів — тричі брехун за версією Генпрокуратури.

Іще один «панамський» скандал, але пов’язаний уже не з офшорами: у цій країні затримали колишнього голову Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислава Каськіва. Про це повідомив Генеральний прокурор Юрій Луценко, за словами якого протягом 48 годин мають відбутися слухання по справі Каськіва.
 
«У разі його згоди на добровільну видачу, екстрадиція відбуватиметься за спрощеною процедурою і триватиме до 30 днів для узгодження всіх процедурних питань з українською стороною (надання даних представників України, які прибудуть в аеропорт Токумен (Панама. — «УМ») для здійснення передачі та узгодження всіх логістичних питань)», — заявив Луценко.
 
І продовжив: у разі відмови Каськіва від добровільної видачі, за законодавством Панами, стороні надається 60 днів для захисту своїх інтересів і подачі контраргументів на матеріали компетентних органів України. Однак панамська сторона запевняє, що поки не бачить підстав для відмови у видачі Каськіва, сказав Генпрокурор. 
 
Луценко також підкреслив, що наразі в діях Каськіва на території Панами не виявлено порушень кримінального законодавства країни. «У разі вчинення Каськівим кримінального злочину це не стане перешкодою його видачі, оскільки Україна і Панама зможуть домовитися про подальше повернення громадянина України в Панаму для проведення суду та відбування покарання (така практика використовується при видачі громадян США)», — пояснив Луценко.
 
Загалом історія з втечею та затриманням Каськіва тягнеться вже давно. 18 серпня на брифінгу в Києві Генпрокурор Юрій Луценко вже повідомляв про затримання Каськіва панамськими правоохоронцями. Але без подання оригіналу українською стороною, переданого дипломатичним шляхом, не було підстав для повноцінного затримання. Тепер оригінал подання панамській стороні передано. За даними міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, Каськів вивів з України 255 млн. грн. Наприкінці березня цього року Каськів був оголошений у розшук у справі про розкрадання державних коштів в 2012-2013 роках (7,5 млн. грн.).
 
ГПУ висуває Каськіву обвинувачення за двома статтями Кримінального кодексу. Йдеться про ч. 5 ст. 191 ККУ (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм становищем) та ч. 2 ст. 366 КК (службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки). 20 серпня
заступник Генпрокурора Євген Єнін заявив, що ГПУ направила в Панаму клопотання про екстрадицію Каськіва. «Буквально в перший же день після затримання Каськіва ми поінформували в терміновому порядку компетентні органи Республіки Панама про те, що у нас є кримінальне провадження стосовно Каськіва, а також про те, що ми звернемося найближчим часом iз проханням про його екстрадицію». 
 
Учорашній день привніс в історію з Каськівим нові нюанси. «Останніми днями було зафіксовано спробу Каськіва купити квиток на Кубу, але він не з’явивися на посадку, де його чекали представники спецслужб», — розповів на брифінгу Єнін. Заступник Луценка пояснив, що після того, як Каськів «зухвало хизувався селфі з поліцейським у Панамі», українська сторона попросила панамську владу посилити нагляд за ним і пізніше передала клопотання про тимчасовий арешт.
 
«Наразі ми чекаємо офіційного підтвердження факту затримання Каськіва, а також обставини спец­операції каналами Інтерполу. Через різницю в часі інформацію ми отримаємо щонайменше сьогодні пізно ввечері», — зазначив Євген Єнін 8 вересня.
 
У ГПУ також зазначають, що Каськів «збрехав щонайменше тричі». За словами Єніна, те, що він у Панамі з туристичною метою, не відповідає дійсності, оскільки панамська влада підтвердила, що Каськів просив оформлення посвідки на проживання.
 
«Після невдалої спроби покинути Панаму через кордон iз Коста-Рикою, в нього було відібрано документ, який підтверджував перебування в Панамі», — сказав заступник Луценка. «Більше того, він збрехав, коли сказав, що у панамських міграціних органах до нього немає ніяких питань.
Він не з’явився на виклик до міграційної служби, прислав свого представника. У разі повторної нез’яви на це запрошення йому загрожувала б кримінальна відповідальність за порушення міграційного законодавства», — зазначив Єнін. «І втретє він збрехав коли сказав, що в українського слідства немає до нього жодних питань і що з ним ніхто не намагався зв’язатися», — додав Єнін.