У Києві відкрили виставку до 20-річниці української гривні

07.09.2016
У Києві відкрили виставку до 20-річниці української гривні

Добре, коли гривня не лише в кишені, а й під склом — як експонат.

Щодня ми заглядаємо у гаманець і бачимо там зображення Володимира Великого і, якщо пощастить, Григорія Сковороди. Як змінювались українські гроші впродовж своєї історії, розповідає виставка до 20 річниці національної валюти «Від гривні до гривні» у Національному музеї історії України.
 
Там представлено більш як 300 експонатів: не лише грошові одиниці, а й фотографії, документи, медалі, ескізи монет та інструменти монетного виробництва. На виставці хронологічно представлена довга історія створення української валюти — від першої нашийної прикраси, яка називалася гривнею, і до сьогоднішніх оновлених купюр, які представляє НБУ. 
 
Першим експонатом у виставковій залі є карбовані монети Давньої Русі, які існували ще за часів Володимира Великого — златники та срібляники. Це найдавніші давньоруські державні акти, закарбовані в монеті. Вони містять зображення київських князів, їхнiх геральдичних знаків, українського тризуба і написи давньоруською мовою.
 
«Срібники і златники Володимира Великого, на яких зображено тризуб, — це перша монета на теренах України. Ці експонати є в нашій колекції, вони представлені широкому колу оглядачів, і я думаю, що вони мають привернути особливу увагу наших відвідувачів, оскільки це український символ», — розповідає директор НМІУ Тетяна Сосновська.
 
За словами організаторів, абсолютно всі представлені експонати — це оригінали українських грошей. Можна там побачити й українські гроші Доби визвольних змагань Української Народної Республіки та Української Держави Павла Скоропадського. Незважаючи на те, що цей період в історії України не був довготривалим, саме за ці роки вдалося випустили 23 різновиди банкнот, проте вже з 1920 року ці гроші вийшли з ужитку.
 
«Перед організацією виставки ми ставили собі головне завдання: через монету розповісти всю історію України. Незважаючи на те, скільки і які гроші були в ужитку, ми все одно завдяки ним показуємо крок за кроком історичні моменти життя нашої країни. Адже гривня як національна грошова одиниця є символом та невід’ємним атрибутом незалежної України», — коментує «УМ» Зінаїда Зразюк, завідувач сектору нумізматики у музеї. 
 
Найбільша увага на виставці — сучасній гривні незалежної України. Варто згадати, що до 1996 року Україна не мала свого власного монетного двору і тому перші банкноти друкували за кордоном, а частково монети вироблялись на Луганському верстатобудівному заводі. З проголошенням незалежності у 1991 році велися активні роботи зі створення свого власного монетного двору. І вже 22 березня 1994 року Банкнотно-монетний двір НБУ випустив першу пробну паперову гривню вітчизняного виробництва. А вже в 1996 році в Україні повноцінно була введена нова національна валюта — гривня, яка і стала єдиним законним платіжним засобом.
 
За два роки у столиці відкрили Монетний двір, який і по сьогодні друкує українські гроші. У скарбниці НБУ за 20 років уже більш як 600 видів монет, що об’єднані у 29 серій. 
 
В експозиції, яка триватиме до кінця року, можна побачити монети переможці конкурсів Американської нумізматичної асоціації «Монета року», «Віченза нумізматична», «Монетне сузір’я» — одного з найпрестижніших нумізматичних конкурсів світу, який організований видавничим домом «Уотер Марк», міжнародного конкурсу «Монета року». На виставці також представлено монети з конкурсу НБУ «Краща монета року України».